Новини
18 Серпня 2020
979

Fortnite vs Apple і Google: Скільки на грі заробили магазини додатків і Epic Games

Фінансові втрати розробника можуть досягати сотень мільйонів доларів

Фото: Benjamin Lupo

13 серпня компанія-розробник Epic Games запустила в мобільній версії гри Fortnite функцію оплати внутрішньо ігрових покупок через систему Epic — в обхід App Store і Google Play. За допомогою Epic Direct компанія могла не платити 30% комісії Google та Apple з кожної транзакції, пише Forbes.

В результаті Apple і Google видалили гру з App Store, пояснивши, що Epic Games порушує правила магазинів, а система Epic Direct не пройшла сертифікацію. У відповідь Epic Games подала до компаній судові позови, звинувативши в неконкурентній поведінці та зловживанні своїм становищем на ринку мобільних додатків.

Протистояння Epic Games з Apple і Google триває з 2017 р. Глава компанії Тім Сувіні вважає, що за допомогою закритої екосистеми Apple створила “абсолютну монополію” з поширення та монетизації ПЗ, Google не дозволяє конкурувати альтернативним магазинам на Android, а 30% комісії з покупок — завищена та несправедлива.

Epic Games окремо зазначає, що мета позовів — не одержати грошову компенсацію за отриманий збиток, а протистояти корпораціям і отримати вільну конкуренцію на ринку. У своїй боротьбі компанія готова йти на фінансові втрати, які оцінюються в сотні мільйонів доларів.

Fortnite з’явився на iOS на початку 2018 р. За 2,5 року додаток завантажили 133,3 млн разів, а гравці витратили на мікротранзакції понад $1,2 млрд, підрахували аналітики Sensor Tower. За останні 30 днів до видалення з App Store гра була встановлена ​​2,4 млн раз і принесла Epic Games $43,3 млн виручки.

У червні Apple розповіла про продажі на $519 млрд через App Store у 2019 р. — з них цифрові товари та послуги (до яких відносяться покупки в мобільних іграх) принесли бізнесу $61 млрд. Понад 85% з $519 млрд — доходи сторонніх компаній та розробників, зазначають в Apple.

Усього виручка Apple від Fortnite склала близько 1% від виручки цифрових товарів і послуг в App Store, вважає розробник Тім О’Ніл.

До квітня 2020 р. Epic Games не випускала Fortnite в Google Play — гра поширювалася через сайт Epic і магазин додатків Samsung Galaxy Store.

З квітня по серпень 2020 р. Fortnite встановили через Google Play 11 млн раз, гравці витратили близько $10 млн, за останні 30 днів гру встановили 2 млн разів, а Epic Games отримала $3,3 млн виручки.

Фото: Alamy

Офіційно Epic Games не розкриває показників доходу і виручки. За даними аналітиків Superdata, у 2018 р. Fortnite приніс Epic Games $2,4 млрд виручки з $5,6 млрд загальної виручки.

У 2019 р. виручка компанії склала $4,2 млрд, а прибуток до вирахування відсотка за кредитами, податків, зносу та амортизації за активами (EBITDA) — $730 млн, пише VentureBeat з посиланням на власні джерела. З них $1,8 млрд виручки приніс Fortnite — це найбільш касова умовно-безкоштовна гра у світі, вважають аналітики SuperData.

Також Epic Games заробляє на ліцензуванні движка Unreal Engine для ігрових розробників і кіностудій, а також розвиває ігровий сервіс Epic Games Store (EGS). З початку грудня 2018 р. з початку січня 2020 EGS приніс $680 млн виручки.

VentureBeat оцінює виручку Epic Games у 2020 р. на рівні $5 млрд, а показник EBITDA в $1 млрд. При цьому тільки у квітні завдяки пандемії Covid-19 виручка від Fortnite з усіх платформ склала $400 млн, з них не менше $44,3 млн — від мобільних платформ.

У липні 2019 р. Epic Games оцінювалася в $17,86 млрд.

Нагадаємо, Epic Games готується залучити фінансування в розмірі $750 млн. Її ринкова вартість за результатами угоди може досягти $17 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram