Новини
26 Жовтня 2020
1 024

Forbes: 10 мільярдерів, які розбагатіли більше всіх після обрання Трампа

За 4 роки їх капітал у сумі збільшився на $490 мільярдів

Президентський термін Дональда Трампа виявився вдалим для більшості американських мільярдерів. У день його обрання чотири роки тому у 2016 році їх сукупний статок, за оцінкою Forbes, становив $2,9 трлн. З того часу фондовий ринок США виріс на 60%, а статки мільярдерів – майже на $1 трлн.

Для десяти мільярдерів період, що минув з президентських виборів 2016 року, виявився особливим, бо за чотири роки після перемоги Трампа їх капітал у сумі збільшився на $490 млрд.

1. Джефф Безос
Статки: $189 млрд
Зміна з виборів-2016: + $121 млрд

Незадовго до того, як Трамп виграв минулі президентські вибори, засновник і гендиректор Amazon Джефф Безос обійшов легендарного інвестора Воррена Баффета та посів друге місце у рейтингу найбагатших американців.  За останні чотири роки його статок збільшився на $121 млрд – це більше, ніж статок будь-якого іншого американського мільярдера на цей момент.

Президент США неодноразово піддавав Amazon різкій критиці. За словами Трампа, компанія руйнує поштову службу США та погано впливає на бізнес традиційних магазинів, які не займаються онлайн-торгівлею.

“Це болюча тема для Трампа, адже його власна бізнес-імперія безпосередньо пов’язана з нерухомістю та орендою комерційних площ”, – зазначає видання. І додає, що з 2016 року акції гіганта онлайн-торгівлі подорожчали більш ніж на 300%.

У серпні 2020 року Безос став першою у світі людиною, статки якого перевищили $200 млрд. І все це після найдорожчого розлучення в історії – у 2019 році Безос погодився віддати чверть належних йому акцій Amazon своїй колишній дружині Маккензі Скотт. Якби не це, його статки наразі могли б оцінюватися приблизно у $250 млрд.

2. Ілон Маск
Статки: $90 млрд
Зміна з виборів-2016: + $79 млрд

За останні чотири роки в житті Ілона Маска багато що змінилося. Після перемоги Трампа він увійшов до консультативної ради з бізнесу при Білому домі, але у 2017 році покинув його через рішення президента про вихід США з Паризької угоди з клімату.

У день президентських виборів 2016 року капіталізація Tesla Motors становила $28 млрд. Після стрімкого зростання акцій компанія тепер коштує приблизно $400 млрд – більше, ніж будь-який інший автовиробник у світі.

Завдяки зростанню акцій та рекордним преміям, передбаченим його компенсаційним планом, за чотири роки Маск ставши багатшим на декілька десятків мільярдів доларів. Його приватна космічна компанія SpaceX залучила нове фінансування на суму понад $3,8 млрд і тепер оцінюється у $46 млрд.

Після обрання Трампа Ілон Маск також заснував Компанію The Boring Company, яка займається будівництвом системи підземних надшвидкісних тунелів.

3. Стівен Балмер
Статки: $73 млрд
Зміна з виборів-2016: + $44 млрд

Як і інші технологічні гіганти, Microsoft неухильно дорожчала протягом усього президентського терміну Трампа. За чотири роки папери Microsoft збільшилися більш ніж на 250%, що позитивно позначилося на статках колишнього гендиректора компанії, якому до цього часу належить невеликий пакет акцій.

Ще одна вдала інвестиція Балмера – це баскетбольний клуб “Лос-Анджелес Кліпперс”, придбаний ним у 2014 році за рекордні на той час $2 млрд. На даний час вартість баскетбольного клубу оцінюється у $2,6 млрд.

Дружина мільярдера Конні Балмер пожертвувала $5,6 тис. на передвиборчу кампанію кандидата від демократів Джо Байдена. “Це єдина відома пожертва на кампанію кого-небудь з кандидатів серед 10 американських мільярдерів, які розбагатіли більше всіх з часів виборів-2016”, – йдеться у повідомленні.

4. Марк Цукерберг
Статки: $96 млрд
Зміна з виборів-2016: +$44 млрд

Для засновника Facebook перший президентський термін Трампа точно не був спокійним. Марк Цукерберг неодноразово піддавався критиці як з боку демократів, так і з боку республіканців. Останні вважали Facebook упередженим до консерваторів, ліберали, своєю чергою, звинувачували соціальну мережу у недостатньому контролі за поширенням ненависницьких висловлювань та дезінформації.

У 2018 році Цукербергу довелося давати свідчення в Конгресі США, де на нього обвалився шквал критики у зв’язку з витоком даних користувачів Facebook. “Проте за чотири роки з минулих виборів акції соціальної мережі подорожчали на 110%, що допомогло мільярдерові збільшити свої статки майже вдвічі”, – наголошує видання.

5. Ден Гілберт
Статки: $44 млрд
Зміна з виборів-2016: + $39 млрд

На фоні історично низьких процентних ставок кількість заявок на отримання іпотечних кредитів у США стрімко зросла. Ніхто не зміг заробити на цьому феномені більше, ніж засновник іпотечного банку Quicken Loans Ден Гілберт. У серпні він провів IPO материнської компанії Quicken Loans, яка має назву Rocket Companies.

У ході розміщення компанію оцінили у $36 млрд, а Гілберт став багатшим на $33 млрд. Під час фотосесії у Білому домі у 2017 році президент США Трамп назвав Гілберта, якому до цього часу належить 95% Rocket Companies, “хорошим другом” і “відданим прихильником”.

6. Білл Гейтс
Статки: $117 млрд
Зміна з виборів-2016: + $35 млрд

Вартість інвестиційного портфеля Білла Гейтса, до якого входять частки у десятках приватних і публічних компаній, збільшилася на фоні зростання фондових ринків. Як і Балмер, Гейтс залишається акціонером Microsoft. Але у березні 2020 року він пішов з ради директорів компанії, щоб приділяти більше часу філантропії.

Його благодійний фонд Bill & Melinda Gates Foundation пожертвував понад $350 млн на боротьбу з пандемією COVID-19, у тому числі на розробку вакцини, ліків і експрес-тестів, а також на зусилля щодо їх розподілу серед жителів країн, що розвиваються.

7. Еліс Уолтон
Статки: $67 млрд
Зміна з виборів-2016: + $33 млрд

Після смерті Сема Уолтона у 1992 році його діти Еліс, Джим і Роб успадкували створену ним у 1962 році мережу супермаркетів Walmart. Під час першого президентського терміну Трампа спадкоємці бізнес-імперії стали майже вдвічі багатшими завдяки тому, що вартість акцій Walmart зросла на 105%.

У розпал пандемії онлайн-продажі Walmart різко зросли, а капіталізація компанії досягла рекордних показників. Маючи позицію переконаних республіканців, Еліс, Джим і Роб Уолтон проте не зробили жодного пожертвування на передвиборчу кампанію Трампа у 2020 році. Інші члени сім’ї Уолтон підтримали кандидата від Демократичної партії Джо Байдена.

У січні 2020 року вдова їх брата Крісті Уолтон пожертвувала $20 тисяч на розвиток проєкту The Lincoln Project, метою якого вважається запобігання переобрання Трампа на другий термін. Її син Лукас Уолтон віддав $5,6 тис. на передвиборчу кампанію колишнього віцепрезидента США Джо Байдена.

8. Джим Уолтон
Статки: $67 млрд
Зміна з виборів-2016: + $32 млрд

9. Роб Уолтон
Статки: $66 млрд
Зміна з виборів-2016: + $33 млрд

10. Ларрі Еллісон
Статки: $79 млрд
Зміна з виборів-2016: + $30 млрд

Ларрі Еллісон – один з небагатьох мільярдерів з Кремнієвої долини, що публічно підтримав президента Трампа. З 2016 року засновник і голова ради директорів Oracle став багатшим на $30 млрд завдяки зростанню акцій його компанії.

Нещодавно Oracle отримав схвалення від Білого дому на зберігання даних популярного китайського додатку TikTok на своїх хмарних серверах. “Це стало частиною угоди між материнською компанією TikTok під назвою ByteDance, з одного боку, і Walmart і Oracle – з іншого”, – зазначає видання.

Після виборів 2016 року акції Oracle подорожчали на 52%. Еллісон не робив прямих пожертвувань на передвиборчу кампанію Трампа, однак у лютому 2020 року дозволив президенту США провести захід зі збору пожертвувань в одному зі своїх будинків. Після цього кілька співробітників звільнилися з Oracle у знак протесту.

У березні 2020 року Еллісон все одно підтримав Трампа в інтерв’ю Forbes. “У нас може бути тільки один президент. Я не думаю, що він диявол у плоті. Я підтримую його та хочу, щоб у нього все було добре”, – заявив Еллісон.

Нагадаємо, нещодавно Forbes назвав жертв “корони” – мільярдерів, які втратили за рік більше за всіх. Серед таких Воррен Баффет і вдова Стіва Джобса.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram