Новини
12 Березня 2021
635

Фонд соцстрахування у лютому витратив на оплату лікарняних 1,27 мільярда гривень

Динаміка зростання пов’язана із розповсюдженням коронавірусної хвороби

У лютому 2020 року Фонд соціального страхування прийняв на фінансування листки непрацездатності, видані через хворобу, травму, самоізоляцію чи догляд за хворою дитиною на суму 1,27 млрд грн, що на 38% більше, ніж за аналогічний період 2020 року (920 млн грн), йдеться у повідомленні організації.

“Загалом кількість осіб, які звернулись за компенсацією втраченого за час тимчасової непрацездатності заробітку, склала за цей період 276 тис. працівників проти 266,5 тис. у лютому 2020 року. Це на 9,5 тис. осіб, або 3,6% більше”, — йдеться у повідомленні.

Динаміка зростання сум і кількості листків непрацездатності спостерігається Фондом з осені минулого року та пов’язана із розповсюдженням коронавірусної хвороби. “Крім того, на розмір видатків за лікарняними листками впливає зростання розміру середньої заробітної плати у країні”, — наголосили у Фонді.

Зазначається, що розмір виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності залежить від тривалості страхового стажу та визначається, виходячи із середньоденної заробітної плати працівника.

Наразі розмір допомоги складає:

• 50% середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років, або в разі самоізоляції від COVID-19 під медичним наглядом незалежно від тривалості стажу;

• 60% середньої заробітної плати (доходу) — страховий стаж від 3 до 5 років;

• 70% середньої заробітної плати (доходу) — страховий стаж від 5 до 8 років;

• 100% середньої заробітної плати (доходу) — страховий стаж понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства, а також медичним працівникам у разі самоізоляції від COVID-19 під медичним наглядом незалежно від тривалості стажу.

Нагадаємо, за даними Держстату 2020 року в Україні реальна зарплата зросла на 10,1%.

Раніше Investory News писали, що Уряд виділив 6 млрд грн для фінансування допомоги з безробіттям. На компенсацію витрат на зарплати для малого й середнього бізнесу планувалося витратити понад 4,7 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram