Мiста
27 Вересня 2021
2 401

Фінське місто Лахті встановлює станції для віддаленої роботи прямо в лісі

Місцеві роботодавці ставлять психологічне здоров’я на перше місце

Одним з основних пріоритетів життя фінів завжди було дотримання балансу між роботою та особистим життям. Гнучкий графік, благополуччя і гарне самопочуття співробітників стали цінуватися тут ще до пандемії. Зараз же місто Лахті, Зелена столиця Європи 2021, подарувала жителям можливість насолоджуватися умиротворенням фінської природи: для цього були встановлені безплатні станції для віддаленої роботи в природних зонах міста.

Події останніх років значно й надовго змінили наше життя, зокрема й те, як організована наша праця. Віддаленка може залишитися з нами назавжди, і багато співробітників вважають за краще такий формат роботи, при якому вони самі можуть визначати час і місце для виконання більшості робочих завдань.

За період пандемії фіни стали ще більше цінувати навколишню природу, і дедалі частіше в проміжку між діловими зустрічами вони відправляються в парк або найближчий ліс. Саме це надихнуло владу Лахті обладнати робочі місця прямо на лоні природи.

Станції під назвою Viita встановлюються в парках і природних зонах у всьому місті, що дозволяє співробітникам, які працюють віддалено, протягом дня насолодитися різноманітними міськими ландшафтами. Час, проведений на природі, благотворно впливає на загальне самопочуття, покращує настрій і знижує стрес.

“Ліси вкрай важливі для побудови сталого майбутнього, але й зараз вони дають можливість зробити паузу посеред щоденної метушні. Дистанційна робота змусила багатьох оцінити позитивний вплив природи на настрій”, — зазначила представник проєкту “Лахті — Зелена столиця Європи 2021” Саара Пііспанен.

Кожна деталь станцій зображає їх локальність. Вони зроблені місцевою компанією Upwood, а в їх розробці брали участь студенти Інституту дизайну та образотворчих мистецтв Університету прикладних наук LAB. Матеріалом стала фінська ялина, чия міцна деревина здавна цінується фінами. Робочі станції легко встановлюються і демонтуються з дерев, не завдаючи їм шкоди.

“У дизайні цих робочих станцій поєднується екологічність, локальність і функціональність. Їх округла форма гармонійно вписується в природний пейзаж. Станції Viita пристосовані для роботи й істотно відрізняються від звичайних розкладних столів для кемпінгу: вони мають тримачі для склянки й телефону, місце для ноутбука і гачок для сумки або рюкзака”, — розповів індустріальний дизайнер агентства TBWA в Гельсінкі, керівник команди, автор Viita Умберто Онца.

Робочі станції Viita будуть готові до експлуатації цієї осені в межах року Лахті як Зеленої столиці Європи. Місто закликає всіх, у кого є можливість і бажання, встановлювати такі робочі станції: креслення викладені у відкритому доступі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram