Новини
27 Травня 2019
593

Financial Times: Коломойський виступив за оголошення Україною дефолту

Ігор Коломойський запропонував новому президенту України Володимиру Зеленському обнулити власну економічну історію з дефолту зовнішнього боргу

Фото: Українська правда

Олігарх Ігор Коломойський, який нещодавно повернувся в Україну, виступив за оголошення Україною дефолту, вказуючи, що треба брати приклад з Греції. Про це він розповів в інтерв’ю британській газеті Financial Times, пише Громадське.

“На мою думку, ми маємо ставитися до наших кредиторів, як Греція”, — сказав олігарх. “Це приклад для України”, – додав він.

Коломойський також заявив, якщо президент Володимир Зеленський слухатиме Захід, то врешті решт, стане “як Порошенко”. “У нього будуть такі ж рейтинги – 5, 10, 15 замість 73 відсотків”, – додав олігарх.

Нагадаємо, що у 2015 році Греція стала першою розвиненою країною, яка не повернула Міжнародному валютному фонду значну кількість грошей кредиту.

Заява Коломойського може спровокувати девальвацію гривні, так як велика кількість нерезидентів саме інвестцвала у державні папери. Тільки з початку року нерезиденти придбали ОВДП на 40 млрд грн. При цьому, всього з початку року було випущено ОВДП на 147 млрд грн. Так, якщо на початку 2019 року обсяг ОВДП в портфелі нерезидентів становив 1% від паперів в обігу, то вже в травні цей показник виріс до 5% від загальної кількості в обігу. Облігації уряду України зацікавили іноземців в 2018 році, після скасування податку на доходи з них і підняття облікової ставки НБУ до 16%, яка спровокувала ріст дохідності ОВДП до 15-17% річних.

Раніше Investory News повідомляли, що Рада Нацбанку звернула увагу на ризикованість діяльності держбанків у сегменті роздрібного кредитування, до того ж рекомендувала НБУ скоротити об’єм ОВДП у портфелях держбанків.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram