Новини
7 Травня 2020
1 371

Facebook створив раду, яка буде вирішувати суперечки в модерації

Це перший схожий на державний орган управління в ІТ-компанії

Facebook сформував незалежну раду з модерації контенту, який зможе скасовувати рішення компанії та глави соцмережі Марка Цукерберга, повідомляє Axios.

Як зазначає видання, це перший подібний на державний орган управління в ІТ-компанії. Facebook витратив на його створення $130 млн, але надалі організація буде самокерованою.

Компанія назвала імена перших членів незалежної наглядової ради, який займеться розглядом суперечок про модерацію контенту на майданчику. На першому етапі до ради увійшло 20 осіб. Його очолили чотири співголови:

• Хелле Торнінг-Шмітт (Helle Thorning-Schmidt) — колишній прем’єр-міністр Данії та генеральний директор організації Save the Children.

• Джамаль Грін — професор юридичного факультету Колумбійського університету.

• Майкл Макконнелл — колишній суддя федерального окружного суду США, а нині професор Стенфордської школи права.

• Каталіна Ботеро Марино, колишній Спеціальний доповідач з питань свободи вираження думок Міжамериканської комісії з прав людини (IACHR), зараз декан юридичного факультету Андського університету в Колумбії.

Також до ради увійшли віцепрезидент Лібертаріанського Інституту Катона Джон Самблс, колишній головний редактор The Guardian Алан Русбріджер, лауреат Нобелівської премії миру з Ємену Таваккол Карман й інші.

Всі 20 членів комісії мають досвід у захисті прав людини й різні політичні погляди. 70% з них жили більш ніж в одній країні, 90% говорять більш ніж однією мовою — всього 29 різних мов. Тільки п’ятеро з них живуть у США.

Користувачі, які незадоволені рішенням Facebook по модерації контенту, зможуть подати апеляцію до ради. З поданих заяв буде вибрано декілька для розгляду.

Як пише видання, рада буде розглядати випадки, які зачіпають велику кількість користувачів і показують вплив на суспільний дискурс або політику Facebook. Перші суперечки рада почне розглядати влітку 2020 р.

Передбачається, що до ради увійде всього 40 осіб. Цукерберг оголосив про створення незалежної ради в листопаді 2018 р. у відповідь на критику на адресу компанії через модерацію контенту. Facebook зобов’язується виконувати всі рішення ради, якщо вони не суперечать закону.

Investory News раніше писали, що Facebook інвестувала $5,7 млрд у підприємство в складі індійського холдингу Reliance Industries Мукеша Амбані. Після схвалення операції з боку регуляторів Facebook отримає 9,9% акцій і стане найбільшим міноритарним акціонером компанії.

Також компанія оголосила про запуск програми Messenger Kids у понад 70 країнах. Месенджер для дітей став доступний в Бразилії, Індії, Японії, Новій Зеландії та інших регіонах

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram