Новини
19 Вересня 2023
313

Ердоган запросив Маска до співпраці

Пропозиція стосується космічної галузі та штучного інтелекту

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган зустрівся з Маском у Нью-Йорку під час візиту до США на Генеральну Асамблею ООН. Він запропонував SpaceX співпрацювати з турецькою космічною програмою та запросив мільярдера на Teknofest — найбільший авіаційний, аерокосмічний та технологічний фестиваль Туреччини, який відбудеться з кінця вересня до кінця жовтня цього року, пише ITC.

Ілон відповів, що низка турецьких постачальників вже працюють з Tesla, і що Туреччина є “одним з найважливіших кандидатів на його наступний завод”.
Зараз у Tesla п’ять заводів (шостий будують у Мексиці). У травні Маск заявив, що, найімовірніше, обере місце для нового підприємства до кінця року.

Повідомляється, що він уже спілкувався з індійськими урядовцями про відкриття заводу з виробництва недорогих електромобілів в Індії, а також веде переговори із Саудівською Аравією.

Ердоган і Маск також обговорили співпрацю в галузі штучного інтелекту та супутникового інтернет-сервісу SpaceX. Повідомляється, що Ілон висловив зацікавленість в отриманні необхідної ліцензії від уряду Туреччини на експлуатацію Starlink у країні з населенням 85 млн.

В останні десятиліття Туреччина позиціонувала себе як великий виробничий центр на перехресті Європи та Азії. У період з 2012 по 2022 рік частка промисловості у ВВП країни зросла приблизно до 19%, і цей показник прагнуть збільшити до 21% до кінця цього року в рамках промислово-технологічної стратегії, яка також включає державну підтримку підприємців, посилення законодавства про інтелектуальну власність та значні інвестиції у STEM-освіту та технологічні стартапи.

36% промислового експорту Туреччини становить середньотехнологічна продукція та 3% — високотехнологічна. До кінця 2023 року країна планує збільшити частку середньотехнологічної експортної продукції до 44%, а високотехнологічної — до 6%.

В останні роки Туреччина відзначилася, зокрема, в оборонних технологіях. У 2022 році вона досягла рекордного обсягу експорту озброєнь $4,4 млрд, що перевищує річний оборонний бюджет деяких європейських країн. Уряд країни прагне довести цю цифру до $6 млрд у 2023 році.

Оборот оборонної промисловості країни загалом минулого року становив $10 млрд, і всього тут розташовано близько 2000 компаній, які працюють у цьому секторі. Безпілотник Bayraktar TB2 місцевого виробництва набув популярності після того, як українські війська використали його проти російських військ — про що, власне, також згадав Ердоган під час зустрічі з Маском. Той відповів, що чув про нього.

Що стосується виробничого сектора в цілому, то Туреччина очікує щорічно інвестувати від $1 до $1,5 млрд для інтеграції рішень індустрії 4.0 (щодо четвертої промислової революції та цифрової трансформації виробничих галузей) у виробничий процес.

Однак економіка Туреччини останні кілька років перебуває на низхідній спіралі, оскільки скорочення резервів іноземної валюти та постійна відмова Ердогана підвищити відсоткові ставки на тлі швидкого зростання призвели до сильного послаблення валюти та хмарної інфляції. Центральний банк країни в останні місяці доклав зусиль, щоб змінити курс, поступово підвищуючи відсоткові ставки, хоча вартість валюти поки що не покращилася.

Як писали раніше Investory News, Ілон Маск загрожує нацбезпеці. Звіти про використання Starlink викрили серйозні питання відповідальності за національну безпеку, і комітет займається цим питанням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram