Новини
1 Вересня 2021
651

“Енергоатом” і Westinghouse Electric підписали меморандум про будівництво п’яти блоків АЕС в Україні

Загальна вартість проєкту — до $30 мільярдів

У присутності президента України Володимира Зеленського, який знаходиться в США з робочим візитом, підписані два документи щодо посилення двостороннього співробітництва у сферах енергетики та клімату, повідомляє пресслужба Офісу президента.

Крім того, згідно з повідомленням Зеленського в Twitter, НАЕК “Енергоатом” і компанія Westinghouse Electric підписали меморандум про будівництво в цілому п’яти енергоблоків АЕС в Україні вартістю до $30 млрд.

“Вітаю підписання меморандуму між НАЕК “Енергоатом” і Westinghouse Electric про спільне будівництво енергоблоку Хмельницької АЕС як пілотного проєкту, а надалі ще чотирьох блоків по їх технології. Загальна вартість проєкту — до $30 млрд”, — написав він.

Як уточнює пресслужба президента України, документ передбачає залучення технології компанії Westinghouse Electric до будівництва ядерного реактора проєкту АР1000 з електричною потужністю близько 1,1 ГВт.

“Реалізація меморандуму відкриє можливість залучити інвестиції для будівництва п’яти блоків вартістю близько $25 млрд — крім обліку прямих інвестицій, буде локалізована частина виробництва, бюджет отримає додаткові податкові надходження”, — підкреслюється у повідомленні.

Згідно з релізом “Енергоатому”, пише Інтерфакс-Україна, меморандум передбачає участь компанії Westinghouse в добудові ХАЕС-4 за технологією AP1000 і ще чотирьох енергоблоків на інших станціях.

Сторони домовилися про застосування американської технології AP1000, що є єдиною з технологій реакторів покоління III+, ліцензованої Комісією з ядерного регулювання США, а також в декількох країнах Європи та Азії.

“У довгостроковій перспективі застосування американської технології — апробованої реакторної установки покоління III+ потужністю близько 1100 МВт з системами пасивної безпеки та унікальними особливостями з точки зору стандартизації, що дозволяють скоротити терміни й вартість будівництва, — дасть “Енергоатому” можливість забезпечити найвищий рівень безпеки, надійну роботу атомної генерації, її інноваційність і дбайливе ставлення до навколишнього середовища”, — зазначив керівник НАЕК Петро Котин, якого цитує пресслужба.

Своєю чергою президент і головний виконавчий директор Westinghouse Патрік Фрагман, який підписав меморандум з боку компанії, зазначив, що Westinghouse пишається тим, що надає підтримку парку діючих українських АЕС, свої паливо і послуги в галузі.

“Ця угода ще сильніше зміцнить наші перевірені часом партнерські відносини з “Енергоатомом”. Це важливий крок до наближення майбутнього України до безвуглецевої енергетики шляхом застосування провідного світового ядерного реактора для задоволення довгострокових потреб”, — цитує Фрагмана пресслужба НАЕК.

У повідомленні також зазначається, що будівництво двох енергоблоків AP1000 скоро буде завершено на АЕС Воглом (Vogtle) у США, цю технологію обрали для проєкту будівництва шести енергоблоків в Індії, її розглядають низка американських, європейських та азійських компаній.

У НАЕК також зазначили, що чотири блоки AP1000, що працюють у Китаї, встановили рекорди за експлуатаційними характеристиками — тривалістю планово-попереджувальних ремонтів при введенні в експлуатацію і перевантаження палива, а також за коефіцієнтом встановленої потужності.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України затвердив фінансовий план “Енергоатому” на 2021 рік, згідно з яким прибуток НАЕК очікується на рівні 1,52 млрд грн

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram