Новини
24 Вересня 2020
942

“Енергоатом” і “Нафтогаз” домовилися про спільну реалізацію водневих проектів

АЕС ідеально підходять для вирішення завдання виробництва водню екологічно чистою електроенергією

НАЕК “Енергоатом” і НАК “Нафтогаз України” підписали меморандум про співпрацю у галузі водневих технологій, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Компанії домовилися про спільне впровадження принципів сталого розвитку та проектної діяльності з метою забезпечити перехід України до кліматично нейтральної циркулярної водневої економіки до 2050 р.

“Ми представляємо потужні компанії та хочемо об’єднати наш потенціал для подальшого розвитку галузі та реалізації нових перспективних проектів з використанням водневих технологій”, — зазначив т.в.о. президента “Енергоатому” Петро Котин.

За його словами, АЕС ідеально підходять для вирішення завдання виробництва водню екологічно чистою електроенергією, оскільки атомна генерація має переваги над іншими генераціями завдяки екологічності та високої концентрації потужності виробленого ресурсу.

Котин також зазначив, що “Енергоатому” вигідно використовувати неповні потужності для виробництва водню і водночас важливий досвід “Нафтогазу” з точки зору його транспортування та використання.

За словами голови правління НАК “Нафтогаз” Андрія Коболєва, українське виробництво водню може в найближчій перспективі досягти 40 ГВт. “Україна має зараз дуже широке вікно можливостей для розвитку цього напрямку через існуючі переваги”, — сказав він.

Сторони домовилися про спільну діяльність у реалізації оптимальних рішень для формування ринку водневих технологій, удосконалення процесів виробництва, зберігання і використання водню, створення нових ланцюжків його поставок, а також модернізації енергетичної та кліматичної політик України.

За умовами меморандуму, методи співпраці сторін передбачають консультації, обмін інформацією, взаємне залучення до пілотних і бізнес-проектів, налагодження зв’язків з національними та міжнародними організаціями, співфінансування проектів і спільну організацію заходів у рамках операційної діяльності однієї з компаній.

Як зазначив Петро Котин, у планах “Енергоатома” — будівництво нових генеруючих потужностей на всіх майданчиках АЕС під реалізацію нових проектів, над якими працює НАЕК.

Нагадаємо, в кінці серпня “Енергоатом” і компанія “Н2” підписали меморандум про співпрацю щодо будівництва біля Запорізької АЕС обчислювального дата-центру.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram