Новини
31 Березня 2022
688

Експертна думка: Після війни в Україні зросте попит на житло

Але є один нюанс

Експерти не беруться детально прогнозувати ситуацію на ринку нерухомості після закінчення війни в Україні, оскільки незрозумілі масштаби руйнувань у містах. Прогнозувати щось сьогодні абсолютно неможливо, каже виданню “Сьогодні” аналітик TeleTrade Сергій Родлер.

“Ми бачимо, що через евакуацію населення дорожчає оренда квартир на заході країни та у Києві, який використовують як перевалковий пункт. Орендують зараз головним чином подобово, якраз таки через невизначеність. Знайти вільну квартиру вкрай складно, так що залишається сподіватися тільки на допомогу уряду і швидке закінчення війни”, — пояснив він.

За словами експерта, після закінчення бойових дій попит на житло в українців буде значним, а іноземні громадяни купувати житло в Києві будуть значно рідше, ніж було до війни.

“Ринок нерухомості в столиці перестав працювати, а його представники посіли вичікувальну позицію. Якщо конфлікт завершиться в найближчий тиждень або два, то ситуація не повинна сильно змінитися. Але якщо війна затягнеться і стане більш агресивною, то можна буде очікувати на обвал цін”, — каже Родлер.

Він також розповів, що через неробочий реєстр провести операцію з продажу та купівлі нерухомості на вторинному ринку не можна.

“Після відновлення роботи також може виникнути ситуація, коли на сході країни житло буде дешевшати, а на заході дорожчати на хвилі відтоку людей. Втім, поки свідчень про затяте бажання земляків виїхати з рідних місць назавжди немає”, — говорить експерт.

Родлер прогнозує зростання цін на будматеріали, який своєю чергою спровокує подорожчання будівельних робіт і вплив як на обсяг пропозиції нового житла, так і його вартість.

“Інфляція чинила свій вплив і в попередні роки (у великих містах квартири подорожчали за два роки майже на 50%), але зараз ситуація ще гірша через глобальні обставини. Житлова криза цілком реальна в поточних умовах, проте залишаються надії на матеріальну допомогу з боку західних партнерів і заохочувальних програм українського уряду, які дозволять закрити житлове питання без серйозних втрат для нужденних”, — резюмував він.

Як писали раніше Investory News, вчинені під час воєнного стану угоди з купівлі-продажу нерухомості згодом можуть бути визнані судом недійсними. Причина — неробочий Держреєстр майнових прав на нерухоме майно.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram