Новини
9 Серпня 2021
1 010

Експертна думка: Ціни на мед зростатимуть

Найдорожчий мед — з липи та білої акації — коштує 200-300 гривень за кілограм

Ціни на мед цьогоріч значно зросли — на 50-100 грн за кілограм продукту в залежності від сорту. І, найімовірніше, знижуватися вже не будуть, повідомляє УНІАН з посиланням на керівника інтернет-магазину ТМ “Знатний Мед” Руслану Плис.

“Цей рік характерний тим, що ціни на мед зросли. Подорожчання становило в середньому від 50 і навіть до 100 грн за кілограм залежно від виду меду. Схоже, що епоха дешевого меду в Україні пройшла — його стає менше, а добувати його дорожче, тому мед і далі буде рости в ціні”, — розповіла вона.

За словами Плис, роздрібні ціни на сортові види меду — з липи та білої акації — зараз досягають 200-300 грн/кг. Мед із соняшника, який вважається недорогим і ще минулого року коштував 100 грн/кг, зараз вартує вже 130-150 грн/кг.

Для цього у 2021 році була низка причин — складні погодні умови вже другий рік поспіль, подорожчання бджолопакетів та інвентарю, зростання витрат на утримання пасіки.

“Дорожчає і паливо, і електроенергія, і всі харчові продукти — тому і мед не може залишатися на тій же ціні, це було б парадоксом. Хоча, до 2020 року ціна на мед практично не змінювалася, що було ненормально з ринкової точки зору. Пасічники боялися підіймати ціни, щоб краще і швидше продати мед”, — підкреслила експерт.

Як зазначив засновник ТМ “Знатний Мед” бджоляр Валерій Курейко, цього року практично не було травневого меду. Акацієвого меду зібрано на 30-40% менше, а липовий мед у деяких регіонах було складно зібрати то через дощі, то через сильну спеку. Тому ризики зустріти фальсифікат замість меду, за його словами, зараз ще вище, ніж зазвичай.

Раніше Investory News писали, що 2020 року українські бджолярі експортували 81 тис. т меду, що на 45% більше за аналогічний показник минулого року і є абсолютним рекордом за всю історію незалежності України.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram