Новини
19 Квітня 2021
880

Економія від проведення невеликих закупівель через Prozorro становить майже 3 мільярди гривень

Малий та середній бізнес отримав доступ до ринку — за рік участь взяло 44 тисячі учасників

За рік після затвердження нової редакції закону “Про державні закупівлі”, завдяки конкуренції постачальників на торгах з проведення спрощених закупівель від 50 тис. грн органи влади та підприємства змогли заощадити 2,9 млрд грн від запланованого бюджету. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Як зазначили у відомстві, до цього більшість замовників могли безпосередньо укладати контракти з постачальниками на суму до 200 тис. грн (для закупівель товарів і послуг) й 1,5 млн грн (для робіт). Для підприємств-монополістів ця сума була ще вищою: 1 млн грн для робіт і послуг, 5 млн грн для робіт.

“Новий закон відкрив ринок невеликих закупівель для малого та середнього бізнесу, який отримав можливість подаватися на недороговартісні торги. За рік у спрощених закупівлях взяли участь 44 тис. учасників”, — зазначив генеральний директор ДП “Прозорро” Василь Задворний.

Водночас оновленим законом передбачена й швидша альтернатива обов’язковим спрощеним закупівлям — електронний каталог Prozorro Market, який працює за принципом онлайн-магазину, де замовники можуть у декілька кліків купувати невеликі партії товарів широкого споживання: паливо, канцелярію, продукти, комп’ютерну техніку, медичні вироби.

“На сьогодні в Prozorro Market понад 1 тис. постачальників продають близько 14 тис. товарів”, — наголошують у міністерстві.

Серед позитивних результатів від впровадження нового закону в Мінекономіки називають економію держави у сумі 1,8 млрд грн завдяки тому, що бізнес отримав право виправляти свої помилки у тендерній пропозиції.

Крім того, замовники захистилися від ризику демпінгу у понад 2 тис. закупівлях очікуваною вартістю у 4 млрд грн завдяки тому, що тепер електронна система Prozorro підсвічує аномально низькі пропозиції (які на 30-40% нижчі за ціни конкурентів). “Учасники повинні їх обґрунтувати”, — йдеться у повідомленні.

Ще 140 млн грн були повернуті підприємцям, чия скарга на порушення своїх прав у закупівлях була задоволена Антимонопольним комітетом. До введення нової редакції закону кошти за подачу скарги бізнесу не поверталися.

Нагадаємо, за даними на кінець минулого року зазначалося, що система Prozorro за період свого існування заощадила держбюджету 150 млрд грн. У 2020-му найкращі результати показала приватизація, яка принесла 3,6 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram