Новини
7 Травня 2020
1 209

Економіка Британії приготувалася до найгіршого за 300 років падіння

За прогнозами Банку Англії, у другому кварталі поточного року ВВП країни впаде на 25%

Економіка Великої Британії за підсумками 2020 р. може впасти на 14%, випливає з нового прогнозу Банку Англії. Падіння може стати найгіршим за 300 років — подібного краху фінансова система не відчувала з 1706 р., повідомляє CNN Business.

У першому кварталі 2020 р. ВВП скоротився на 3%, а в другому впаде на 25%, зазначено в прогнозі. Регулятор приготувався до зростання безробіття до 9%.

Директор з досліджень фонду Resolution Foundation Джеймс Сміт порівняв удар по британській економіці з втратою £9 тис. (близько $11 тис.) кожної сім’ї в країні.

Англійський Центробанк допустив можливість швидкого відновлення економіки у 2021 р., але для цього потрібна дуже значна стимуляція економіки. Регулятор додав, що швидше недооцінив, аніж переоцінив масштаб економічного краху.

“Поточні обставини безпрецедентні. Аналітики щосили намагаються зрозуміти, в якому стані економіка і що чекає нас у майбутньому. Але вже зараз ясно, що наступні кілька місяців принесуть одні з найбільш рекордних результатів, зафіксованих в історії”, — додав економіст Commerzbank Пітер Діксон.

Раніше Банк Англії вже прийняв кілька протишокових заходів: базову ставку знизили до рекордно низького показника в 0,1%. Крім того, регулятор запустив програму купівлі облігацій на $248 млрд. Уряд Британії ввів для підприємств податкові пільги на $37 млрд. Держава взяла на себе виплату зарплати 6 млн жителям у найближчі три місяці.

Раніше Єврокомісія попередила про падіння економіки Євросоюзу на рекордні 7,5% за підсумками 2020 р.

У країні зафіксовано понад 200 тис. випадків захворювання коронавірусом, близько 30 тис. осіб померли.

Як писали раніше Investory News, уряд Великої Британії має витратити £22 млрд ($26 млрд) протягом наступного року, щоб допомогти працівникам, які стикаються з безробіттям через коронавірус. Таку ж суму обіцяв міністр фінансів Ріші Сунак підприємствам для утримання робітників.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram