Новини
8 Липня 2022
582

Екологія України зазнала катастрофічних наслідків через війну

Попередньо збитки вже перевищили 200 мільярдів гривень

Через війну в Україні масово гинуть тварини та рослини, різко зросли викиди токсичних речовин, а людям загрожують тяжкі хвороби. За підрахунками експертів, викиди забруднювальних речовин у повітря внаслідок знищення російськими окупантами нафтобаз в Україні перевищують 290 тис. тонн, повідомляє міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець в ефірі інформаційного телемарафону.

Міністр зауважив, що найбільший металургійний комбінат викидає таку ж кількість забруднювальних речовин за 1,5 року.

“Але він викидає поступово, скорочує концентрацію, і все одно вони потрапляють, але такого впливу локального немає. Коли це все величезною хмарою підіймається вгору — це катастрофічна історія, і ми не можемо спрогнозувати, де воно випаде або кислотним дощем, або як воно вплине далі на водні ресурси та на зелені насадження. Абсолютно неконтрольована історія, і я впевнений в тому, що це злочин не тільки проти нашого довкілля, а й проти довкілля Європи та всього світу”, — сказав Стрілець.

Він також запевнив, що всі збитки будуть пред’явлені агресору в міжнародних судах.

“Ми маємо шанс стати першою країною, яка дійсно отримає відшкодування за всі ті збитки, які завдаються нашому довкіллю”, — сказав Стрілець.

Екологія України зазнала катастрофічних наслідків через війну. В країні зосереджено понад 20 тис. промислових об’єктів і кілька тисяч складів, на яких зберігаються високотоксичні відходи, і часто саме вони стають мішенню для росіян.

Через війну площа загоряння лісів зросла майже в 100 разів, за чотири місяці зафіксовано понад 250 випадків екоцидів — масового знищення рослинного та тваринного світу.

Крім того, зазначають експерти, згодом наслідки забруднення навколишнього середовища в результаті ворожих обстрілів відіб’ються на здоров’ї українців, зокрема, призвівши до зростання рівня захворювань легень та онкології.

За підрахунками уряду України, збитки, завдані екології України діями російських окупантів, вже перевищили 200 млрд грн.

Нагадаємо, що Міжнародний трибунал для рф почне працювати вже до кінця року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram