Бiзнес
17 Квітня 2019
2 380

Ефект H&M: Як розвиваються мережі одягу в Україні

Хто прийшов, хто пішов, хто збирається розширюватися на ринку

Фото: Depositphotos

Анонси про прихід двох знакових шведських ритейлерів багато років поспіль підбадьорювали український ринок. І якщо IKEA вчергове переглянула плани щодо відкриття в Україні через затримку з будівництвом столичного ТРЦ Ocean Mall, де мав би з’явитися перший магазин, то H&M, навпаки, цілком успішно відкрив два магазини в Києві у заявлені терміни. Тим само давши сигнал конкурентам про те, що “у цій країні можна працювати”.

Минулого року в Україні спостерігався бум одягового ритейлу, і схоже, що “ефект H&M” ще не закінчився. Хоча деякі представники великих зарубіжних мереж вирішили не чекати на довготривалий успіх і пішли з нашого ринку.

Кому в Україні продавати добре

За результатами минулого року саме fashion-ритейл став одним з найпотужніших драйверів розвитку вітчизняних торгово-розважальних центрів. Принаймні у Києві, з якого традиційно розпочинають українську експансію міжнародні мережі одягу та взуття.

За інформацією консалтингової компанії Colliers International, за підсумками 2018-го загальний обсяг орендованих площ у столичних ТРЦ збільшився на 5,6% в порівнянні з початком року.

У той же час аналітики зазначають, що орендні ставки у переважної кількості орендодавців підвищувалися помірно, а вакантність знизилася на 1,8 пунктів, якщо порівнювати з показниками 2017 року. Загалом, попит на трогові приміщення суттєво підвищився у другій половині року, чому посприяла активність міжнародних компаній.


•••

У 2018 році на український ринок вперше або повторно вийшло 15 міжнародних брендів

•••


За даними Української торгової гільдії (UTG) всього за минулий рік на український ринок вперше або повторно вийшло 15 міжнародних брендів, переважно виробників одягу та взуття.

Головною прем’єрою став H&M, що нарешті відкрив свій перший флагманський магазин у київському ТРЦ Lavina Mall у серпні минулого року. Рівно за два місяці ритейлер провів друге велике відкриття у ТРЦ Sky Mall. Також на ринку була інформація про те, що найближчим часом відбудеться презентація третього магазину, хоча офіційно в компанії її не підтверджують.

Найближчим часом в Україні може відкритись третій магазин відомої шведської мережі H&M

Варто зазначити, що на глобальному рівні у H&M, що входить у трійку найбільших європейських виробників одягу, справи йдуть не надто позитивно. Наприкінці березня стало відомо, що в першому фінансовому кварталі чистий прибуток ритейлера скоротився на 41%, до 803 млн шведських крон або ж приблизно $86,4 млн. Для порівняння, у аналогічний період попереднього року цей показник сягав 1,37 млрд крон.

Хоча в той же час акції компанії подорожчали на 15,8%. Такого ефекту вдалося досягти здебільшого через те, що H&M скоротив кількість товару, що продається зі знижками. 2018 фінансовий рік компанія завершила з понад 4,4 тис. магазинами під брендами H&M, COS, Monki, & Other Stories, Weekday та новоствореним Arket.

При цьому у листопаді H&M Group оголосила, що відмовляється від торгової марки Cheap Monday, що просувалася з 2004 року. А вже у лютому поточного року стало відомо про велике переформатування у родині H&M.

Зокрема, ритейлер запланував закриття як мінімум 170 неприбуткових магазинів переважно у європейських країнах до кінця 2019 року. Натомість компанія вирішила інвестувати у зміцнення онлайн-напрямків, переформатування торгових точок та нарощення присутності на ринках, що зростають. Власне, у “нових” країнах компанія збирається відкрити як мінімум 335 торгових точок, тобто у сухому залишку мережа все одно має зрости на 165 магазинів.

Як зазначають у UTG, фокус на нові ринки з привабливою динамікою роблять не лише у H&M, чим і пояснюється прихід до України багатьох інших брендів. “Безумовно, це співпало з падінням споживчих настроїв в країнах Європи, високим рівнем конкуренції в сегменті одягу і взуття, нагромадженням товарних запасів і необхідністю пошуку нових ринків збуту. І Україна, як велика (№1 за площею країна в Європі) і густонаселена (№7 за кількістю населення) країна з прекрасною логістикою (№4 по довжині залізниці в Європі) стала для них ласим шматочком”, – вважають у компанії.

Ще до офіційного релізу H&M, у травні минулого року, на Україну звернула увагу ще одна шведська мережа – Livly, що спеціалізується на дитячому одязі з особливої бавовни сорту Pima, та присутня у Європі, США та Азії. Перший магазин бренду відкрився у ТРЦ Gulliver.

У минулому році на український ринок вийшов бренд KOTON, який з 1998 року наростив мережу до більш ніж 500 магазинів у Туреччині та ще 25 в інших країнах світу

Також минулої весни київські магазини привабили відразу кілька німецьких та турецьких компаній. Зокрема, на український ринок вийшов бренд KOTON, який з 1998 року наростив мережу до більш ніж 500 магазинів у Туреччині та ще 25 в інших країнах світу. І майже паралельно перший магазин у київському ТРЦ GLOBUS запустив його конкурент DeFacto, який також активно веде міжнародну експансію. Загалом, у ритейлера вже два магазини в Україні – другий відкрився у одеському ТРЦ Riviera.

Впродовж минулого року до України зайшов заснований у 1973 році бренд Gerry Weber, що приділяє велику увагу жіночим колекціям. Крім них київські магазини відкрили Laurel, одна з торгових марок Escada, Baldessarini, що більше 15 років тому відділився від HUGO BOSS, та молодіжний напрямок того ж модного дому HUGO BOSS.

Серед люксових брендів варто відзначити запуск магазинів американського бренду Polo Ralph Lauren та італійського Tru Trussardi. Список присутніх в Україні іспанських компаній поповнився Zara Home з портфелю групи Inditex та виробником взуття та аксесуарів XTI.

Окрім того українські представництва презентували британська торгова марка AllSaints та італійський бренд PennyBlack, що входить до групи компаній Max Mara.

З важливих “не-одягових” прем’єр також варто відзначити датський ювелірний бренд TrollBeads та французьку марку парфумів Kilian.


•••

За прогнозами McKinsey,  у 2019 році світова індустрія моди зросте в середньому на 3,5-4,5%. Найактивніший прогрес буде в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні та також європейських ринках, що розвиваються

•••


Хто прийде?

Як вважають у UTG, така минулорічна активність міжнародних ритейлерів призвела до того, що вакантність у торгівельних центрах знизилася, а їх відвідуваність, навпаки, зросла, що означає кращі перспективи для заповнення існуючих та будівництва нових ТРЦ.

Найближчих два роки очікується, що у Києві та передмістях відкриється 34 нових торгових об’єкти, у тому числі і ТРЦ Respublika на 135 тис. кв. м, Blockbuster Mall на 120 тис. кв. м та Ocean Mall площею у 100 тис кв. м.

За прогнозом Colliers International, якщо економічна та політична ситуація в країні і надалі стабілізуватимуться, то цього року орендарями площ в українських торгівельних центрах можуть стати кілька великих світових брендів.

Звичайно, поки що найбільш очікуваною компанією залишається IKEA.

Вже зовсім скоро має відбутися відкриття монобрендового магазину американської торгової марки The North Face

Що ж стосується анонсованих прем’єр у сегменті одягу та взуття, то зовсім скоро після запуску ТРЦ River Mall, що має відбутися у квітні цього року, планується відкриття монобрендового магазину американської торгової марки The North Face, яку виводить на український ринок “Інтертоп”.

Загалом, компанія, що вже керує більш ніж 114 об’єктами у 52 містах, збирається зайняти у цьому торговому центрі 1,3 тис кв. м, відкривши також торгові точки Armani Exchange, Napapijri, Marc O’Polo, Ecco, Skechers, Geox, Timberland, та Intertop.

Наприкінці березня відбулося ще одне знакове відкриття – у “Ритейл Парку Петрівка” з’явився перший фірмовий магазин французької мережі спортивного одягу та спорядження Decathlon.

Наприкінці березня 2019 року в Україні з’явився перший фірмовий магазин французької мережі спортивного одягу та спорядження Decathlon

Крім спортивних французів на київських покупців розраховують також у магазині KARL LAGERFELD, який відкрила у ТРЦ Ocean Plaza компанія BNS Group. Серед менш помітних, але важливих виходів на ринок також варто відзначити монобрендові магазини Claudie Pierlot у Gulliver та Ocean Plaza. Цей бренд жіночого одягу став третім відкриттям компанії SMCP, яка до цього запустила на українському ринку торгові марки Maje та Sandro.

Ще одна приємна новина про те, що в Україну повертається американський бренд Steve MaddenСім років тому мережу розвивала взуттєва компанія “Монарх Ритейл Україна”, яка управляла по франшизі п’ятьма магазинами Steve Madden і 80 магазинами Монарх.

З іншого боку, не всі компанії здатні працювати в умовах високої конкуренції та невисокої купівельної спроможності. Наприклад, саме з цих причин мережа Monton, що вийшла на ринок ще 19 років тому, вирішила припинити роботу в Україні. Останні торгові точки мали зачинитися на початку березня. Як пояснив у коментарі генеральний директор естонської компанії “Балтика Ритейл” Максим Чечелев, показники роботи виявилися незадовільними.

Також покинув Україну бренд французського ритейлера Argo Retail Promod, який працював в нашій країні майже 18 років.

Плани на розширення

Але, схоже, що не всі розділяють такі ризики. Наприклад, турецькі ритейлери впевнено йдуть на розширення. Так, мережа DeFacto збирається найближчим часом відкрити другий київський магазин в Blockbuster Mall. А в планах одного з найбільших турецьких ритейлерів компанії – збільшити кількість торгових точок до 30-35.

Розширення планує й інший турецький бренд LC Waikiki, що вперше з’явився в Україні у 2013 році. З того часу мережа розрослася до 30 магазинів і не збирається зупинятися. Зокрема, до 2023 року їх кількість має збільшитися вдвічі, а крім одягового напрямку компанія активно розвиває й власну мережу товарів для дому.

За два роки американська мережа Under Armour збільшилась до 11 магазинів

Не планує зупинятися у компанія MD Fashion, яка в 2017 році вивела на український ринок американську марку Under Armour. У січні цього року у Києві відкрився вже 11-й український магазин бренду.

Також масштабну експансію запланував у ритейлер ARGO, що працює в Україні з 90-х. Наразі мережа налічує 44 магазини у різних містах, серед яких Reebok, United Colors of Benetton і Leather Palace. А навесні цього року анонсовано відкриття відразу шести нових торгових точок у River Mall. Серед них – магазини брендів Scotch & Soda, Liu Jo, Lee Cooper, Penti, OVS Kids, Parfois.

Тож кому низька купівельна спроможність та висока конкуренція, а комусь – можливості для розвитку та перспективний ринок. Аби IKEA вчергове не відклала прихід до України на невизначений термін.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram