Новини
29 Грудня 2020
756

Джерела: КНДР обмежила використання іноземної валюти

За даними ЗМІ, кілька торговців валютою, які обмінювали вони на американські долари, були заарештовані

Влада КНДР почала забороняти використання при розрахунках іноземної валюти, повідомляє телеканал ABC.

За його даними, Північна Корея майже повністю відокремилася від свого найважливішого торгового партнера — Китаю, намагаючись запобігти спалаху коронавірусу. В результаті відбулося різке подорожчання харчових продуктів у КНДР.

Пхеньян, на думку аналітиків, навмисно підвищує вартість власної валюти — вона, щоб уникнути різкого зростання інфляції. Кілька торговців валютою, які обмінювали вони на американські долари, були заарештовані.

На сьогодні, за даними китайських і південнокорейських джерел, на яких посилається видання, реальний обмінний курс у КНДР зараз становить 6 тис. вон за $1. При цьому ще на початку осені він перебував на рівні 8 тис. вон/$1.

Як пише видання Asahi, вказівку про припинення використання при розрахунках доларів і юанів отримало керівництво понад 500 вільних ринків, через які проходить основний масив роздрібної торгівлі в КНДР.

Є також інформація про арешт і страту великого підпільного підприємця, який контролював значну частину обміну валюти в Пхеньяні.

У КНДР спочатку діяла соціалістична карткова система розподілу товарів і продовольства. Однак вона завалилася в 1990-х роках в результаті гострої економічної кризи та численних стихійних лих.

В результаті влада стала дивитися крізь пальці на формування вільних ринків і ходіння в країні іноземної валюти, оскільки тільки це могло стабілізувати господарство і розв’язувати проблему голоду.

Нинішній керівник КНДР Кім Чен Ин, зазначає Asahi, провів реформи, під час яких підприємствам і селянам було дозволено вільно реалізовувати до 70% виробленої ними продукції.

Це також сприяло формуванню в країні своєрідної ринкової економіки, яку зараз влада КНДР, як вважають у Сеулі, хочуть взяти під більший контроль.

Як повідомлялося раніше, в грудні, КНДР, за даними місцевої влади, залишається одним із тих рідкісних держав, які коронавірус обійшов стороною. Однак багатьом стороннім спостерігачам у це віриться насилу, про що днями заявила глава МЗС Південної Кореї.

У Пхеньяні на це відреагували обіцянкою, що той дипломат, який посмів засумніватися “дорого заплатить” за подібні інсинуації. При цьому нещодавно влада КНДР навіть ввела “ультраспеціальні протиепідемічні заходи”.

Шведська крона стала кращою основною валютою світу 2020 року. Цьому сприяла політика центрального банку країни — Riksbank, який не став знижувати ставки для пом’якшення удару, нанесеного по економіці пандемією.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram