Новини
17 Грудня 2020
562

Міцніше долара та євро: Названа найкраща основна валюта світу 2020 року

Цього року в лідерах — шведська крона

Шведська крона стала кращою основною валютою світу 2020 року, пише ProFinance. Цьому сприяла політика центрального банку країни — Riksbank, який не став знижувати ставки для пом’якшення удару, нанесеного по економіці пандемією.

За даними Bloomberg, який порівняв процентну динаміку (проти долара США) декількох валют, шведська крона змогла подолати весняний спад, викликаний пандемією коронавірусу, швидше швейцарського франка та данської крони.

Зазначається, що Riksbank став першим центробанком світу, який на практиці застосував політику негативних ставок. У липні 2009 року він знизив ставку репо, яка є його основним інструментом грошово-кредитної політики, до 0,25%, що, своєю чергою, опустило прив’язану до неї ставку за депозитами до 0,25%.

Причому негативні ставки Riksbank ввів у період світової фінансової кризи 2008-2009 років. Надалі банк підіймав ставку репо до 2,00% і опускав до -0,50%. 8 січня 2020 року регулятор підняв її з -0,25% до 0,00%, де вона і залишається до цього часу.

До основних валют традиційно також відносять долар США, євро, фунт стерлінгів, японську єну, швейцарський франк, канадський долар.

Як відомо, найгіршою валютою цього року стала турецька ліра, позиції якої можуть знову погіршиться після зміни президента США.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram