Думки
8 Липня 2020
2 288

Джастін Барісо: Таємна зброя Ілона Маска та Стіва Джобса

Автор, спікер і консультант, засновник консалтингового агентства Insight — про те, як обидва бізнесмени дотримувалися “правила незручного мовчання”

Ілон Маск і Стів Джобс — загальновизнані генії, незалежно від вашого персонального ставлення до них. Завдяки своєму вмінню критично мислити, опрацьовувати інформацію і витягувати з неї правильні висновки, вони побудували компанії з оцінкою в мільярди доларів. Але у засновників Tesla й Apple є ще дещо спільне — вони володіли мистецтвом “незручного мовчання”.

Це правило — дуже просте: коли вам ставлять складні питання, потрібно не поспішати з відповіддю, а взяти паузу та глибоко обміркувати свої слова.

Однак мова йде не про коротку паузу. Між питанням і відповіддю може пройти 5, 10, а то і 15 секунд. Якщо ви раніше ніколи це не практикували, то на перших порах будете відчувати себе ніяково.

Інженер і колишній астронавт Гарретт Ройзман (він покинув NASA, щоб приєднатися до проекту SpaceX) у своєму недавньому інтерв’ю розповів, як цю техніку використовує Ілон Маск: “Якщо ви поставите йому серйозне питання, він спочатку обміркує його. Повністю зануриться у свої думки, майже увійде в транс і буде при цьому дивитися в нікуди — ви навіть відчуєте, як в його голові крутяться шестерінки. Він зосередить весь свій могутній інтелект на цьому конкретному питанні”.

Помітити цю особливість можна мало не в кожному інтерв’ю Маска. У більшості випадків йому потрібно 5-15 секунд, щоб сформулювати відповідь на питання (яскравий приклад — на 20 хвилині цього відео).

Відомо, що співзасновник Apple Стів Джобс практикував те ж саме. Ось наочна ілюстрація на відео 20-річної давнини.

Йшов 1997 рік, і Джобс тільки повернувся в Apple через майже десять років після відходу з компанії. Коли він відповідав на питання в рамках Всесвітньої конференції для розробників, один із глядачів раптом випалив: “Ви не знаєте, про що говорите”, — і саркастично поцікавився, над чим Стів працював останні сім років.

Що відповів Джобс? Він зробив ковток води й присів. Задумався на довгі 10 секунд. Коротко пожартував. Потім знову взяв паузу — на цей раз на 8 секунд.

Після цього майже 20-секундного незручного мовчання, яке знадобилося йому для обдумування запитання і критики на свою адресу, Джобс майстерно відповів на образу.

Як показують ці приклади, правило незручного мовчання — відмінний інструмент критичного мислення. Ця техніка допомагає сформулювати більш глибоку і продуману відповідь, дістатися до кореня проблеми та осмислити її.

Але правило незручного мовчання дає вам ще одну важливу перевагу, яка багато в чому пов’язана з тим, як наш мозок обробляє емоції.

Візьміть емоції під контроль. Емоційний інтелект — це здатність розпізнавати емоції, розуміти їх та успішно управляти ними. А правило незручного мовчання — відмінний спосіб його продемонструвати.

Для спокійного і раціонального мислення мозок зазвичай задіює область, відому як префронтальна кора. Але коли ми потрапляємо в екстремальну ситуацію, під тиском зовнішніх обставин в роботу вступає інша частина мозку — мигдалеподібне тіло, яке за допомогою емоцій намагається перехопити ініціативу.

Це не обов’язково погано — адже емоції допомагають нам справлятися зі складними ситуаціями. Проблема виникає, лише коли вони виходять з-під контролю і людина робить або говорить те, про що пізніше пошкодує.

Згадайте, як Стів Джобс відповів на образу. Це було одне з його перших появ на публіці після повернення в Apple. За роки, проведені поза компанією, Джобс здобув репутацію зарозумілої та егоїстичної людини. У разі неправильної відповіді він міг втратити довіру колег, інвесторів і громадськості, навіть не встигнувши озвучити свої плани зі зміни курсу Apple.

Замість цього Джобс використовував правило незручного мовчання, утримав свої емоції під контролем і давав ідеальну відповідь.

Коли доводиться відповідати на складні питання, часто виникає спокуса вимовити бодай щось, навіть якщо в цьому немає особливого сенсу. Або сказати те, що хоче почути інша людина, навіть якщо це не збігається з вашою думкою.

Ви дійсно цього хочете? Можливо, краще взяти паузу в декілька секунд, добре обміркувати ситуацію і дати гідну відповідь?

Наступного разу, коли хтось поставить вам складне питання, намагайтеся не поспішати. Це дозволить вам:

• виграти час на обдумування відповіді,
• взяти ситуацію під свій контроль,
• зберегти спокій,
• стати впевненіше,
• дати більш глибоку та осмислену відповідь,
• сказати, що ви думаєте насправді.

Чим частіше ви будете користуватися правилом незручного мовчання — тим менш незграбним воно буде ставати, а емоції будуть все краще працювати на вас, а не проти вас.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram