Новини
2 Квітня 2020
1 034

Dow Jones і S&P показали найгірший в історії старт кварталу

Погана динаміка спричинена заявою Трампа про майбутні “болісні два тижні” боротьби з коронавірусом

За підсумками торгів у середу, 1 квітня, американські фондові індекси втратили приблизно по 4%. При цьому індикатори Dow Jones і S&P 500 продемонстрували найгірший початок кварталу в історії, повідомляє MarketWatch.

Тиск на ринок чинили дедалі зростаючі тривоги з приводу наслідків пандемії коронавірусу для американської економіки на фоні заяв президента США Дональда Трампа, який напередодні зазначив, що США потрібно подолати “болісні два тижні” в боротьбі з коронавірусом перед тим, як можна буде побачити тенденцію до поліпшення ситуації.

Інші данні. Видання зазначає, що за даними Інституту управління поставками (ISM), у березні 2020 року знизився й індекс ділової активності у виробничому секторі США (ISM Manufacturing) – до 49,1 п. з 50,1 п. місяцем раніше.

“Аналітики в середньому очікували падіння індексу до 45 пунктів. Загалом значення індексу нижче 50 пунктів сигналізує про погіршення ділової активності в зазначеному сегменті економіки, вище 50 пунктів – про її зростання”, – йдеться у повідомленні.

Таким чином, березневий індекс вказує на спад активності в американській промисловості в умовах пандемії коронавірусної інфекції COVID-19, а також обвалу нафтового ринку.

Дані галузевої організації ADP і Moody’s Analytics показали, що американські компанії в приватному секторі скоротили 27 тисяч робочих місць за місяць до 12 березня у зв’язку зі спалахом коронавірусу. “Цей показник значно менший, ніж очікували економісти, опитані Econoday, які прогнозували скорочення числа робочих місць на 180 тисяч”, – пише MarketWatch.

Тим часом ціна паперів T-Mobile US збільшилася на 1,47%. Американський оператор зв’язку закрив операцію з придбання конкурентної Sprint Corp. після дворічної битви з регуляторами.

Як зазначає The Wall Street Journal, угода, обсяг якої склав понад $31 млрд, виходячи з вартості акцій T-Mobile US на закритті ринку у вівторок, покладе край існуванню бренду Sprint. “Протягом останніх десяти років Sprint втрачала клієнтів, поступаючись більш успішним конкурентам”, – пише видання.

Пішли в мінус. Папери Whiting Petroleum знизилися на 44,53%. Американська бурова компанія заявила в середу, що має намір подати заяву на захист від кредиторів згідно із законом про банкрутство.

А от акції Xerox Holdings подешевшали на 7,07%. Компанія відмовилася від планів поглинути виробника принтерів і персональних комп’ютерів HP Inc. на фоні невизначеності, пов’язаної з пандемією коронавірусу. “Xerox відкличе свою тендерну пропозицію про викуп акцій HP, а також залишить спроби номінувати свій склад ради директорів”, – зазначає видання. При цьому ціна паперів HP у ході торгів знизилася на 14,52%.

Акції General Motors знизилися на 7,31%, папери Fiat Chrysler Automobiles – на 5,15%. “Продажі автовиробників у США знизилися в першому кварталі 2020 року на фоні негативних економічних наслідків пандемії коронавірусної інфекції COVID-19”, – йдеться у повідомленні.

Також в середу подешевшали акції американських авіакомпаній: папери American Airlines Group втратили в ціні 12,3%, JetBlue – 9,4%, Delta Air Lines – 16,4%, Southwest Airlines – 10%.

Індекс Dow Jones Industrial Average до закриття торгів упав на 973,65 п. (4,44%) – до 20943,51 п. S&Poor’s 500 опустився на 114,09 п. (4,41%), склавши 2470,5 п. Значення Nasdaq Composite знизилося на 339,52 п. (4,41%) – до 7360,58 п.

Нагадаємо, у четвер, 13 березня, індекси США закрилися з серйозним падінням – на 7,9-9,3%, свідчать дані торгів. Так, промисловий індекс Dow Jones обвалився на 9,9%, показник є найбільшим падінням з 1987 року, коли індекс досягнув 22%, таких провалів не відбувалося навіть у Велику депресію.

Того ж дня п’ять найбільших техкомпаній – Amazon, Apple, Alphabet, Facebook і Microsoft, втратили понад $400 мільярдів за добу через пов’язану з коронавірусом волатильністю світових ринків. Таке падіння було сильнішим, ніж 9 березня, коли велика п’ятірка втратила в сукупності $320 мільярдів.

Тим часом іноземні інвестори вивели $41,7 млрд, з ринків акцій та облігацій країн, що розвиваються, з 21 січня, коли світові ринки почали сильно реагувати на спалах коронавірусу Covid-19 в Китаї.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram