Країна
18 Червня 2019
1 259

Довго, дорого, не для всіх: Що думають в Україні про запуск 5G

Зв’язок наступного покоління — топова тема в телекомі, але є нюанси

Фото: Depositphotos

Цього року у світі почали активно з’явилися комерційні мережі 5G, а виробники смартфонів та обладнання один за одним презентують апарати, що підтримують цей стандарт. За багатьма прогнозами розповсюдження наступного покоління зв’язку посилюватиметься. Проте скептики вважають, що наразі існує ще замало галузей, де нова технологія могла б використовуватися на повну.

Investory News дізналися, як швидко зможе запуститися 5G в Україні, що для цього потрібно та кому зв’язок наступного покоління допоможе покращити роботу.

Останні новини

На сьогодні складно сказати, хто саме був світовим піонером, що запустив першу комерційну мережу 5G. Так, американський провайдер Verizon ще на початку жовтня минулого року оголосив про початок роботи сервісу Verizon 5G Home у чотирьох містах. Проте варто зазначити, що ця мережа призначена для домашнього використання як альтернатива кабельним мережам. У квітні нинішнього року компанія запустила комерційний 5G у Чикаго та Міннеаполісі, де місцями вдалося отримати пікову швидкість до 1,4 Гбіт. А до кінця року Verizon планує охопити близько 30 міст.

На першість претендує й Південна Корея, де частина клієнтів компаній SK Telecom та KT отримала доступ до зв’язку нового стандарту у квітні 2019 року.  Наприкінці квітня в країні було близько 271 тис. користувачів мереж п’ятого покоління. А станом на кінець минулого тижня користувацька база 5G в країні перевищила збільшилася до 900 тис. осіб.

Що стосується європейського регіону, то тут про свої досягнення заявив австрійський підрозділ T-Mobile, який наприкінці березня надав доступ до комерційного 5G 200 абонентам у кількох районах Австрії. А нещодавно мобільна мережа нового покоління 5G була запущена в Іспанії (Vodafone у співпраці з Huawei).

Проте чи не найбільше у Європі у розповсюдженні нового стандарту просунулася Великобританія. Зокрема, наприкінці травня британський оператор EE увімкнув 5G відразу у шести містах. Другий на черзі – Vodafone, який планує з липня приєднати до 5G сім міст, а до кінця року охопити 19 населених пунктів по країні. Крім того про плани запустити мережі зі зв’язком п’ятого покоління у 2019-му оголосив британський підрозділ міжнародного оператора O2 та провайдер Three.

В Україні про комерційний 5G поки що не йдеться, хоча у квітні цього року демонстрацію можливостей цієї технології, порівнявши швидкості 4G та 5G, у партнерстві з Nokia влаштував український Vodafone, а за кілька тижнів публічне тестування 5G за підтримки Ericsson провів lifecell, отримавши попередньо для демо-тесту дозвіл в НКРЗІ на використання частот в мілімітровому діапазоні, що й дозволило досягти швидкості під час демо-тесту в 26 ГГб/с. Також у травні було підписано президентський указ, що зобов’язує Кабмін та НКРЗІ розробити план заходів, які дозволять впровадити зв’язок п’ятого покоління вже у 2020 році.


•••

До 2024 року 1,9 млрд чоловік у світі користуватимуться 5G і близько 5 млрд – 4G

•••


Проте, за прогнозами авторів дослідження Mobility Report від компанії Ericsson, до 2024 року 42% українців користуватиметься 3G, а 50% – 4G. При цьому чітких даних щодо можливих термінів запровадження наступного стандарту компанія не називає. З іншого боку, за тим само прогнозом, до 2024 року кількість користувачів 5G в США досягне 63%, а в Західній Європі – 40%. Загалом до цього часу у світі 1,9 млрд чоловік користуватимуться 5G і близько 5 млрд – 4G. Якщо все піде за песимістичним сценарієм, протягом шести років проникнення зв’язку п’ятого покоління у світі зросте до 45%, за оптимістичним – 65%.

На схожу динаміку очікують і у компанії Deloitte. За її прогнозом, до кінця поточного року мережу 5G  розгорнуть мінімум 25 операторів. А наступного року їх кількість подвоїться.

Для чого потрібно

Серед основних переваг 5G – достатньо висока середня швидкість, що може досягати 1 Гбіт. Проте багато хто, зокрема українські оператори, вбачає основний потенціал цієї технології не у масовому використанні. Хоча низка виробників електроніки вже анонсувала чи й навіть презентувала моделі смартфонів з модулями 5G.

“5G – технологія не для масового ринку, а переважно для промислового використання, для технологічних проектів у різних галузях. Вона буде впроваджуватись там, де є готовність ринку, де буде запит від держави, промисловості, сільського господарства”, – розказали у прес-службі Vodafone Україна.

В компанії вважають, що цей стандарт може стати технологічною основою для розвитку інтернету-речей, зокрема і завдяки можливості одночасного підключення великої кількості пристроїв.

Крім того, можливості 5G потенційно сприяють розвитку хмарної інфраструктури, доповненої реальності, різноманітних “розумних” рішень, у тому числі й у напрямку smart-city.

Можливості 5G потенційно сприяють розвитку хмарної інфраструктури, доповненої реальності, різноманітних “розумних” рішень, у тому числі й у напрямку smart-city

На думку президента компанії “Київстар” Олександра Комарова, велика швидкість та мала затримка сигналу у 5G важливі для не надто широкої аудиторії приватних користувачів, наприклад, геймерів, які грають у онлайн-ігри, тощо. За його словами, цей стандарт може бути альтернативою оптоволокнному підключенню там, де протягувати кабель фізично неможливо або економічно невигідно. Власне, схоже рішення минулого року й запровадив американський Verizon.

“За допомогою цієї технології можна буде ефективно вирішувати проблему “останньої милі” – створення каналу зв’язку між обладнанням клієнта і вузлом доступу телеком-оператора. Однак, на першому етапі розвитку мережі 5G будуть вузькоспеціальні, оскільки для більшості клієнтів можливості, які надає стандарт 4G, повністю задовольняють їх поточні потреби у швидкісній мобільній передачі даних”, – підкреслює він, додаючи, що для 5G потрібно створити ширшу партнерську екосистему, до якої долучилися б десятки виробників. “На сьогодні немає єдиного чарівного “killer application”, яке б могло створити широкий ринок збуту для послуг 5G”, – резюмує голова “Київстар”.

Прогнози для України

Загалом вітчизняні телеком-оператори не озвучують навіть приблизних термінів початку комерційного використання 5G в Україні. Натомість гравці ринку роблять акцент на кількох проблемних питаннях: нюансах доступу до необхідних частот, потреби у додаткових інвестиціях та великих строках їх окупності, неготовності споживачів тощо.
“Після нещодавнього підписання указу про запуск 5G в Україні вважаємо доцільним розгляд державою питання щодо безкоштовного надання ліцензій усім операторам для впровадження зв’язку п’ятого покоління. Це могло б стати потужним стимулом і вагомим внеском держави в ефективну розбудову 5G-інфраструктури”, – запевняють у прес-службі оператора lifecell.

У компанії підкреслюють, що успішне розгортання 5G в Україні також залежить від низки чинників. Зокрема, від наявності прозорої державної стратегії розвитку цього стандарту, що враховуватиме позиції операторів, бізнесу та ринкові потреби, комплексної концепції виділення та ліцензування частот. Також значення матиме реальний попит бізнесу на сервіси та рішення, для яких необхідний 5G.

Про частоти та створення ринків збуту говорять й у Vodafone та “Київстар”.”Перш за все, гостро стоїть питання про частоти для 5G. Безумовно, впровадження будь-якої нової технології потребує капітальних інвестицій. Так, за останні чотири роки, з початку розвитку мереж 3G, наша компанія вклала в інфраструктуру 22,5 млрд грн, — кажуть у Vodafone Україна. — В телекомі є правило зміни технологій не частіше одного разу на чотири роки. Це мінімально достатній термін, який дозволяє впровадити технологію та отримати від неї комерційний ефект, щоб мати можливість реінвестувати отримані кошти в технології наступного покоління”.

“Міжнародний досвід показує, що для 5G потрібні як низькі частоти — для забезпечення покриття, так і високі — для швидкості та ємності мереж. Таким шляхом пішли оператори в США. В Україні хорошим поєднанням таких частот можуть бути діапазони 700 МГц (Band 28) і 3,4 – 3,8 ГГц (Band 42-43). Однак в Україні таких вільних частот поки немає, тому телеком-регулятору потрібно розробити план звільнення перспективних діапазонів частот і почати його виконання”, – коментує ситуацію з частотами Олександр Комаров.

Що стосується можливих інвестицій, то у “Київстар” повідомляють, що протягом 2018 та першого кварталу 2019 року вклали у розвиток LTE понад 8 млрд грн. Але прогнозувати видатки на розгортання мережі наступного покоління складно, оскільки допоки невідомо, які частоти виділить під неї регулятор.

“На даний час силами зовнішнього підрядника проводяться науково-дослідні роботи, які допоможуть встановити, що за обладнання зараз працює на частотах, придатних для запуску 5G, які діапазони частот можуть бути виділені та на яких умовах. На базі результатів цих досліджень регулятор зможе прийняти рішення про те, як будуть реалізовуватися плани з запуску нової технології”, – пояснює президент “Київстар”, додаючи, що через деякі ініціативи регулятора радіочастоти в низьких діапазонах можуть значно подорожчати.

Тож відповідь на питання “коли українці зможуть користуватися 5G” залежатиме від кількох перемінних. У першу чергу від того, чи вдасться операторам та НКРЗІ домовитися по купівлю-продаж частот на взаємовигідних умовах. І, по-друге, звичайно, від того коли та у якій кількості в Україні з’являться рішення для інтернету речей, “розумні” будинки, авто та інші бізнес-проекти, що матимуть вагому потребу саме у 5G.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram