Новини
24 Листопада 2021
826

Дослідження: За рік пандемії обсяг продажів в Україні “сірої” техніки та електроніки скоротився на 12%

Основна частка такого імпорту припадає на смартфони й телевізори

Оцінка загального обсягу продажу побутової техніки та електроніки, ввезеної за “сірими” імпортними схемами 2020 року (без належних митних процедур і повної сплати податків та зборів) скоротився на 12% — майже до 18 млрд грн, або на 16% до загального обсягу продажів досліджуваних категорій, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на дослідження Gfk.

“Доля “сірого” імпорту скоротилася з 23%, які ми фіксували 2019-го, до 16% загалом за сезон з квітня 2020 року до березня 2021-го. Однак є окремі категорії, які є антилідерами. Це аксесуари та фототехніка”, — розповіла консультант Gfk Тетяна Ситник.

Частка “сірого” імпорту від загальної вартості продажу категорії аксесуарів зросла до 33% проти 31% у 2019-му, фототехніки — до 37%, якщо порівнювати з 33% роком раніше. Інші категорії товарів показали зниження обсягу “сірого” ринку. “У грошах скорочення обсягу “сірого” імпорту (у гривнях) становило лише 12%”, — зазначила вона.

За словами пані Ситник, ринок побутової техніки та електроніки у пандемічний рік показав зростання на 24% у грошовому вираженні у гривні, у кількісному вираженні зростання становило 10%. “Найбільше зростали продажі комп’ютерів і моніторів (75%), ноутбуків (50%) і планшетів (45%), а також побутової техніки — пилососів (41%), дрібної побутової техніки (34-35%)”, — йдеться у повідомленні.

“Ми оцінювали 14 продуктових категорій, які становлять 80% загального продажу побутової техніки та електроніки, — зазначила Тетяна Ситник. — Основна частка “сірого” імпорту припадає на смартфони й телевізори”.

За її словами, в опитуванні щодо частки “сірого” імпорту на ринку взяв участь 71 представник імпортерів, повністю анкету заповнили 59.

“Тенденція до скорочення “сірого” імпорту фіксується, однак є перекіс у сторону преміальних товарів”, — зазначає керівник юридичного департаменту ТОВ “Самсунг Електронікс Україна Компані” Євген Школа.

За його словами, різниця у вартості телевізора преміального сегмента (від 30 тис. грн) між “сірим” та легальним імпортом становить 30-40%.

Як зазначив пан Школа, переважно “сірий” ввіз до України телевізорів здійснюється з Польщі.

Частка преміальних мобільних телефонів у “сірому” сегменті 2019 року становила 40%, у 2021-му — вже 19%. Таке скорочення відбулося через обмеження пересування людей на кордоні, що пов’язані з пандемією.

Як пояснила пані Ситник, опитані експерти та учасники справді пояснюють зниження частки “сірого” імпорту обмеженнями міжнародних пересувань (33%), а також дефіцитом товарів (26%), діями зі сторони виробників (25%).

“Однак такий стан речей є ситуативним і тимчасовим, тому залишаються побоювання щодо зростання частки “сірого” імпорту до рівня 2019-го разом із відновленням попиту”, — зазначила вона.

Водночас респонденти відзначали слабкий контроль зі сторони державних органів. Так, генеральний директор асоціації “Українські імпортери побутової електроніки” Софія Арасланова наголосила на необхідності посилення заходів у сфері митного контролю, збереження фіскалізації для всіх без винятку суб’єктів підприємницької діяльності.

“Частка схеми неперевіреного декларування, що зростає, означає широкий фронт робіт для митних органів”, — наголосила вона.

Про те, як змінилися споживчі переваги українців через локдаун можна прочитати в матеріалі Investory News за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram