Новини
16 Березня 2020
817

Дослідження: Успіх у бізнесі — це в основному удача

Високі показники найдинамічніших компаній у більшості своїй випадкові

В успішному бізнесі найчастіше справа не в правильній послідовності дій, а у виключній удачі. До такого висновку дійшов професор Кембридзького університету Ченгвей Ліу, пише BBC.

Найдинамічніші компанії — наприклад, зі списку Fortune 100 Fastest Growing Companies, — зазвичай привертають увагу інвесторів, ЗМІ та громадськості. Але Ліу виявив, що їх високі показники в більшості своїй випадкові.

Ліу з’ясував, що компанії з найвищими поточними темпами зростання (понад 34% на рік) мають значно нижчі очікувані темпи зростання в наступному році, ніж фірми з високими, але менш екстремальними (від 32% до 34%).

Він зробив висновок, що лідери зростання не тільки більш вдалі за інших, але й майже завжди згодом передбачувано виявляються гірше, ніж ті, кого вони одного разу випередили.

Він також зауважив, що 16 з 50 компаній, що згадуються як приклади успіху в американських бізнес-бестселерах, в результаті закінчили крахом, а 23 перестали бути лідерами у своїх галузях та показували середні показники. Тільки п’ять з решти 11 фірм зберегли колишній рівень.

Ту ж ситуацію Ченг Ліу помітив і в інших галузях, наприклад, в музиці. Проаналізувавши американські музичні чарти з 1980 по 2008 рр., Ліу з’ясував, що виконавці, які опинилися в топ-20, вкрай рідко повторювали успіх. Наступного разу їх альбоми та сингли виявлялися вже в районі 40-го місця. Зате ті, хто знаходився в діапазоні від 22 до 30 місця, найчастіше затримувалися там зі своїми композиціями надовго.

Ліу впевнений, що спроба повторити або поширити на інших рецепт чийогось запаморочливого успіху — помилкова стратегія. Найчастіше це було просто удачею, а не закономірністю. Щоб досягти справжнього благополуччя, краще рівнятися на стабільних “других” та “середняків”, а не на несподіваних “лідерів”.

Професор зазначає, що непрацюючі формули успіху все ще дуже популярні в ЗМІ та освітньому середовищі. Він пояснює це фундаментальним парадоксом людської психології: чим більш непередбачуваним стає світ, тим більше людей намагаються знайти собі прості та гарантовані рішення, а також яскраві зразки для наслідування.

Як писали раніше Investory News, аналітики CB Insights підрахували, які технологічні проекти залучили найбільше венчурного капіталу в кожній з країн Європи. Виявилось також, що в Європі 8 єдинорогів серед незалежних стартапів. Деякі з них присутні в Україні: іспанська Glovo ($1 млрд), естонський Bolt ($1 млрд) та французький BlaBlaCar ($1,6 млрд).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram