Новини
26 Липня 2022
485

Дослідження: Скільки коштує житло за містом

Нерухомість можна придбати від 100 тисяч до 5 мільйонів гривень

Ринок купівлі та продажу заміської нерухомості наповнений тисячами пропозицій на різний смак і гаманець. Дачу можна придбати за 100 тис. грн, а на котедж доведеться витратити кілька мільйонів згідно з даними OLX Нерухомість.

Найбільше пропозицій у липні з продажу будинків — понад 54 тис. оголошень. Така нерухомість становить переважну більшість оголошень. Однак покупці можуть знайти й інші типи житла, хоча їх продають в рази рідше:

• дачі (6,4 тис. оголошень);

• частини будинків (4 тис.);

• котеджі (3,9 тис.);

• таунхауси (3,2 тис.);

• дуплекси (1,5 тис.);

• клубні будинки (228 оголошень).

Найбільшим попитом серед українців користуються дачі. Ймовірна причина їх популярності — доступна ціна. В середньому, на одне оголошення про продаж такого типу житла відгукується 5 користувачів. Також серед лідерів вподобань — частини будинків та будинки (в середньому 3 відгуки на 1 об’яву).

Найдорожчими варіантами є котеджі. Так, ціни на ОЛХ Нерухомість стартують від 1,1 млн грн на Вінниччині та сягають понад 5 млн грн у Київській області. Тим, хто планує придбати бюджетний варіант будинків, підійдуть дачі. На Волині, наприклад, вони обійдуться в середньому до 200 тис. грн. А найдорожчі коштують майже 600 тис. грн і знаходяться неподалік столиці. Цікаво, що вартість частини будинку зазвичай вища за ціну цілого будинку. Це обумовлене тим, що частини будинків розташовані переважно ближче до міст або в більш престижних та дорогих локаціях, ніж будинки, які представлені однаково в різних районах: більш дорогі в передмісті, а бюджетні варіанти — в сільській місцевості.

Найдорожча нерухомість продається в Київській, Закарпатській та Львівській областях. Тут середня ціна на найпоширеніший тип заміського житла — будинок — стартує від 1 млн грн. Водночас найдоступніші варіанти пропонують на Кіровоградщині, де будинок обійдеться приблизно у 380 тис. грн. Також недорогі пропозиції є у Вінницькій та Черкаській областях.

Серед варіантів заміської нерухомості на OLX найчастіше зустрічаються оголошення про продаж будинків у житловому стані (18,5 тис. об’яв). Приблизно порівну пропозицій нерухомості з косметичним та євроремонтом (6 тис. та 6,8 тис. відповідно). Також на платформі представлено 5,6 тис. щойно збудованих об’єктів. Трохи менше оголошень про продаж будинків із дизайнерським ремонтом та під чистову обробку (4,3 тис. і 4,5 тис. відповідно).

Якщо говорити про комфорт заміської нерухомості, то частіше зустрічаються варіанти з підсобним приміщенням — таку опцію вказують у 27% оголошеннях. Також деякі будинки обладнанні мангалом та парканом. Кабельне або супутникове телебачення можна знайти серед 16% пропозицій, а ось швидкісний інтернет — наявний тільки у 9%, 78% оголошень мають навколо об’єкту асфальтовану дорогу.

Майже половина пропозицій заміської нерухомості з інфраструктури поряд мають дитячі садки, відділення банків та аптеки. Більшість представлених будинків розташовані неподалік лісу.

Нагадаємо, що медіанна вартість оренди житла у Києві скоротилася до $5,3/м². У червні вартість оренди житла у столиці впала.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram