Новини
5 Березня 2021
759

Дослідження: Минулого року загальний обсяг інтернет-реклами збільшився на 7%

Найбільше рекламодавці інвестували у цифрове instream відео та банерну рекламу

Загальний обсяг інтернет-реклами в Україні 2020 року становив 13,5 млрд грн — показник збільшився на 7% проти 2019 року. В цьому обсязі частка медійної інтернет-реклами становила 6,6 млрд грн, пошукової — 6,9 млрд грн. Про це йдеться у дослідженні пошукової та медійної реклами Інтернет Асоціації України (ІнАУ).

Як зазначається у дослідженні, якщо порівнювати з позаминулим роком обсяг медійної інтернет-реклами 2020 року збільшився на 41% і сягнув рекордних 6,6 млрд грн.

При цьому частка programmatic на ринку медійної інтернет-реклами стабільно зростає — в агенцій вона збільшилася до 41,7%, що на 8,8 п.п. більше, ніж 2019 року, а у продавців частка programmatic зросла до 59%.

Також минулого року частка витрат на рекламу у соціальних медіа та месенджерах дещо зросла й становила 2020 року 46,2%, що на 0,7 п.п. більше, ніж у 2019 році. “Найбільше коштів рекламодавців минулого року було інвестовано в цифрове in-stream відео та банерну рекламу, частка яких становила 39% та 35% відповідно”, — зазначають в ІнАУ.

І додають, що дослідження обсягів медійної реклами традиційно відбувалося на основі перехресного аналізу даних анкетування найбільших рекламних агенцій та рекламних холдингів, сайтів і сейлз-хаусів України.

Що стосується пошукової інтернет-реклами, то згідно з отриманими даними, які було надано провідними рекламними агенціями та рекламними холдингами, що працюють на ринку performance-реклами, обсяг ринку пошукової реклами в Україні 2020 року зменшився на 13% проти 2019-го та сягнув 6,9 млрд грн.

“Зменшення обсягів відбулось внаслідок зменшення середньої вартості кліку, яка після зростання у першому півріччі відчутно знизилась, особливо в таких категоріях, які надають найбільшу кількість переходів, як то “Електрона комерція”, “Транспортні засоби” тощо”, — йдеться у дослідженні.

Додається, що також у першому півріччі зменшилась кількість переходів у деяких категоріях, які втратили зацікавленість користувачів під час кризи, наприклад “Подорожі та туризм”, “Мистецтво й розваги” тощо, що також вплинуло на загальне зменшення обсягів пошукової реклами 2020 року, якщо порівнювати з 2019-м.

У 2020 році середня вартість кліку становила 4,83 грн, проти 4,53 грн у 2019-му. Так, найвища вартість кліку становила 14,03 грн в категорії “Закон та уряд”, а найнижча — в категорії “Новини та медіа” — 1,44 грн.

При цьому частка мобiльного платного пошуку 2020 року зросла незначною мірою та становила 74%.

Раніше Investory News писали, що український ринок інтернет-реклами збільшився до 12,6 млрд грн. Найпоширенішою серед усіх видів залишалася пошукова реклама.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram