Новини
27 Січня 2021
863

Дослідження: Минулого року кількість віддалених вакансій на українському IT-ринку зросла у 4 рази

На збільшення пропозицій вплинув карантин — компанії перейшли на віддалений режим роботи

В Україні за минулий рік кількість відкритих ремоут-позицій в IT зросла у 4 рази, а в грудні показник склав 40% від усіх вакансій на ринку, йдеться у дослідженні компанії GlobalLogic.

Зазначається, що наприкінці року майже кожна друга відкрита позиція пропонувала роботу не в офісі — ще у січні-лютому 2020 року їх було менше ніж 10%.

Зростання пропозицій віддаленого співробітництва розпочалося у березні та було досить поступовим впродовж року. Показник у середньому склав 12-14% на місяць.

“Основний стрибок спостерігався на початку карантину, у квітні — зростання склало 54%, а також у листопаді-грудні — 29%, коли кількість відкритих позицій в IТ досягла рекордних показників. Тільки на jobs.dou.ua було опубліковано понад 6 тис. вакансій”, — зазначається у дослідженні.

На збільшення кількості ремоут-вакансій вплинув карантин: компанії перейшли на віддалений режим і навіть відкривають ремоут-позиції в локаціях, де у них немає представництва.

“Наприклад, у жовтні 2020-го GlobalLogic запропонувала віддалене співробітництво інженерам із Дніпра, де офіс компанії відсутній. При цьому на час карантинних обмежень 90% усіх інженерів GlobalLogic виконують свої проєктні завдання віддалено”, — розповідають у компанії.

Як зазначила молодша віцепрезидентка, керівниця Talent Acquisition Group GlobalLogic в Україні Ірина Кононенко, нові фахівці знайомляться з командою та проходять онбординг онлайн. “Хоча по закінченню карантину багато з них повернуться до офісів, тенденція зростання ремоут-співробітництва залишиться. Вона відкриває нові можливості й стирає межі як для компаній, так і для інженерів”, — наголосила вона.

Попит на ІТ-спеціалістів останнього кварталу 2020 року збільшився на 50%, попри те, що у квітні він значно знизився. За підсумками року вакансії у сфері інформаційних технологій склали близько 20% всього ринку праці. Також у 2020 році IT стала однією із трьох, сфер, які найменше постраждали від коронакризи.

Нагадаємо, минулого року Кабмін підтримав встановлення квоти на імміграцію 5 тис. висококваліфікованих фахівців для працевлаштування в українських IТ-компаніях з-за кордону.

Раніше Investory News писали, що у найближчі 5-10 років на IT-ринок чекають нові перспективи та можливості.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram