Новини
27 Лютого 2020
866

Грінкарта для IT: Українські компанії зможуть працевлаштувати 5 тисяч закордонних ІТ-фахівців

Вони отримуватимуть посвідку на проживання та будуть працевлаштовані на тих самих умовах, що й українці

Кабінет міністрів України підтримав встановлення квоти на імміграцію п’яти тисяч висококваліфікованих фахівців для працевлаштування в українських IТ-компаніях з-за кордону, про це заявив Михайло Федоров, віцепрем’єр-міністр, міністр цифрової трансформації у своєму Telegram-каналі.

“В Україні стартує власна “грінкарта” – жовто-блакитна”, – зазначив він. І пояснив, що висококваліфіковані IТ-фахівці зможуть отримати посвідку на проживання та бути працевлаштованими на тих самих умовах, що і громадяни України. Крім того іммігрувати разом зі своєю сім’єю, а також відкривати ПП в Україні.

При цьому фахівці, що іммігруватимуть за вказаною програмою не будуть “прив’язані до конкретних термінів перебування в Україні, а також до конкретного місця роботи та посади”, – зазначив міністр.

І додав, щорічно українські університети випускають 15-17 тисяч IТ-фахівців різних напрямків, а в країні відкривається близько 40 тис. вакансій айтішників. “Навіть якщо щороку буде працевлаштовано 100% випускників – нашим технологічним компаніям не вистачає фахівців. Відніміть від загального кількість middle- senior фахівців, які їдуть працювати за кордон або вважають за краще залишатися на фрілансі в американських гігантів, – прірва розшириться ще більше”, – підкреслив він.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, раніше оприлюднений проєкт рішення Кабміну, вивішений в день засідання уряду, планував зниження квот імміграції з 3,768 тис. чол. у 2019-му до 3,538 тис. чол. у 2020 році.

“При цьому документ не передбачав видачу іноземцям дозволу на імміграцію в Україну протягом 2020 року за статтею “висококваліфіковані фахівці та співробітники, яких гостро потребує економіка країни” (у 2019 році таких було четверо)”, – зазначає видання.

Раніше Investory News писали, що український IT-ринок за останні чотири роки збільшився вдвічі й досяг показника в 184,7 тис. IT-фахівців.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram