Новини
27 Березня 2019
1 403

Дороги онлайн: Як та скільки коштів витрачають на ремонт автошляхів

95% доріг залишається в незадоволеному стані, 40% потребують повного відновлення

В Україні запустили портал моніторингу фінансування будівництва та ремонту автомобільних доріг. Проект представлено офісом ефективного регулювання (BRDO) спільно з представниками Міністерства інфраструктури.

Кожен бажаючий в режимі онлайн може переглянути інформацію про витрати бюджету на ремонт доріг по всім областям України, а також про оголошені тендери, фактичні витрати і т.д.

Серед іншого на порталі можна знайти інформацію про те, які області дроблять дорогу на шматки по 40 метрів.

Також на порталі розміщено інформацію про те, які області створили КП для розпорядження коштами, а також калькулятор, де водій може порахувати, скільки збору він заплатить, заправляючи машину, і куди підуть ці гроші.

За словами керівника BRDO Олексія Гончарука, заправляючи машину, автомобіліст з кожного літра палива платить €0,21 акцизного збору. З них €0,16 направляються в Дорожній фонд для фінансування будівництва і ремонту доріг. Ще 35% збору йдуть на місцеві дороги, 60% – на траси державного та міжнародного значення, ще 5% – на фінансування безпеки руху.

За даними BRDO, понад 35 млрд грн було витрачено на українські дороги в 2018 році. При цьому близько 95% автошляхів залишається в незадоволеному стані. З них 40% потребують повного відновлення.

У 2018 році найбільше коштів було витрачено на ремонт доріг у Полтавській області. Найменше – у Луганській – 255 млн грн.

ТОП-3 областей, де витрачено найбільше коштів:

– Полтавська обл – 2,5 млрд грн

– Вінницька 2,1 млрд грн

– Харківська обл – 2,1 млрд грн

ТОП-3 областей, де витрачено найменше коштів:

– Житомирська обл – 416 млн грн

– Херсонська обл – 333 млн грн

– Луганська обл – 255 млн грн

 

Нагадаємо, Україна разом з Європейським Союзом розвиватиме інфраструктуру Приазов’я. Очікується покращення залізничного сполучення Запоріжжя-Маріуполь та будівництво дороги сполученням Маріуполь-Миколаїв.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram