Новини
15 Грудня 2023
360

До кінця січня гривня утримуватиме свою позицію

Причин для ослаблення національної валюти немає

Причин для падіння курсу гривні до долара до кінця січня немає. Загалом все залежить від макрофінансової допомоги, яку надають Україні, вважає виконавчий директор “Економічного дискусійного клубу” Олег Пиндзин, пише Finance.ua.

“Проблема принципово полягає в тому, що в нас все залежить від макрофінансової допомоги, яку нам надають. Вона буде — буде стабільний курс гривні до долара, її не буде — Нацбанк буде вимушений друкувати гривню, щоб покрити соціальні зобов’язання, і курс покотиться. Поки що, на сьогоднішній момент і, я думаю, навіть до кінця січня, причин для того, щоб курс падав, немає”, — сказав Пендзин.

Окрім того, він прокоментував те, що офіційний курс уперше у 2023 році перевищив 37 грн\$.

Пендзин нагадав, що Нацбанк на сьогодні не встановлює фіксованого курсу.

“Сьогодні курс обмежено-плаваючий. Тобто НБУ робить інтервенції на ринку, і таким чином формується курс. Національний банк України ще літом відійшов від фіксованого курсу. Нацбанк здійснює інтервенції залежно від своєї стратегії”, — зазначив Пендзин.

Він зауважив, що це була вимога Міжнародного валютного фонду, щоб відійти від фіксованого курсу.

“Так, курс перевищив 37 грн/$, але вчора був у готівковому обміннику і курс 37,4. Не 40, не 39. Водночас трохи більше ніж 37 безготівковий. Тобто, по суті справи, ми повернулися до співвідношення готівкового-безготівкового курсу, який був у нас до початку повномасштабної війни. Це добре”, — пояснив Пендзин.

Нагадаємо, економіка України відновлюється швидше, ніж прогнозували.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram