Соцмережі
17 Грудня 2019
682

Дмитро Дубілет: Нова рефома для виходу із “зарплатного рабства”

Перерозподіл грошей на зарплатні картки буде передано банку підприємства

Ми почали проект, яким хочемо побороти “зарплатне рабство” в Україні. Робота почалася з ініціативи Oksana Markarova і ведеться спільно з Мінфіном і НБУ.

В Україні існує явище, яке чимало дивує жителів розвинених країн — “зарплатний проект”. Це коли підприємство і банк домовляються про виплату зарплати, не питаючи думку співробітників. Їм просто вказують, на картку якого банку вони будуть отримувати гроші.

У цьому пості хочу коротко описати концепцію нашої реформи.

Насправді, за законом співробітники мають право самостійно обирати банк. Але на практиці, якщо хтось обирає інший банк, бухгалтери вимушені для таких виплат формувати окремі платіжки. Тому працівникам частіше за все у такому виборі просто відмовляють.

Ми хочемо запровадити систему, яка дозволить українцям вільно обирати банки і при цьому не вимагатиме від бухгалтерів зайвої роботи.

Ідея дуже проста — зробити, як у Європі.

Робітник просто вказує бухгалтеру свій IBAN (хто пропустив, IBAN — це номер рахунку, як у Європі, який у нас було запроваджено цього року), а бухгалтер формує просту відомість для всіх співробітників, незалежно від банку. А далі вже банк, який обслуговує підприємство, автоматично розкидує гроші, куди треба.

Проект важливий, оскільки, з одного боку. українці отримають більше свободи і краще сервіс. З іншого боку, банківська індустрія буде краще розвиватися за рахунок підвищення конкуренції.

Щоб проект запрацював, банкам потрібно буде зробити невеликі доопрацювання в своїх системах (нічого складного). Також, можливо, потрібно буде запустити гарячу лінію, куди українці зможуть скаржитися, якщо їм відмовлятимуть у виборі банку.

Розраховую, що зможемо все це запровадити вже наступного року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram