Новини
9 Червня 2021
543

Держстат: За підсумками травня інфляція розігналася до 9,5%

З початку 2021 року ціни зросли на 6,1%

Зростання споживчих цін у травні 2021 року проти попереднього місяця прискорилося до 1,3% після 0,7% у квітні, 1,7% — у березні та 1% — у лютому. Якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року, то показник прискорився до 9,5% з 8,4% за підсумками квітня. Про це йдеться у повідомленні Державної служби статистики.

Зазначається, що базова інфляція у травні становила 0,7% до попереднього місяця, як і у квітні. Згідно з підрахунками Держстату, на споживчому ринку у травні ціни на харчові продукти й безалкогольні напої зросли на 1,7%.

Найбільше (на 14,5% і 6,8%) подорожчали фрукти та соняшникова олія. На 1,8-1% зросли ціни на м’ясо та м’ясопродукти, макаронні вироби, рис, масло, рибу й продукти з риби. Водночас на 17,5% подешевшали яйця, на 0,5% — овочі.

Водночас ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,7%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,4%.

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 3,9% відбулося в основному завдяки підвищенню цін на природний газ на 14,6%.

Крім того, ціни на транспорт зросли на 0,7% першою чергою завдяки подорожчанню проїзду в залізничному й автодорожньому пасажирському транспорті на 3% і 1,7% відповідно, палива і масел — на 1%. Загалом з початку 2021 року ціни зросли на 6,1%.

Раніше Investory News писали, що інфляція в єврозоні досягла трирічного максимуму. Найвище зростання цін у травні зафіксовано в Люксембурзі, Литві, Естонії та Австрії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram