Новини
8 Липня 2021
695

Держпродспоживслужба оштрафувала Нову Пошту на 326 мільйонів гривень

Причина перевірки компанії — скарги громадян щодо неякісного обслуговування та порушення їх прав

Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області наклало на Нову пошту штрафи та стягнення на загальну суму обсягом 325,85 млн грн. Про це повідомляється на сайті відомства.

Рішення про накладення штрафу в Держпродспоживслужбі ухвалили в результаті перевірки двох відділень компанії в Харкові та Харківській області. “Причиною перевірок стали скарги громадян щодо неякісного обслуговування та порушення їх прав”, — зазначають у відомстві.

Наголошується, що під час перевірок суб’єктом господарювання не надано документів, пояснення, необхідні для повного й всебічного розгляду звернень громадян та проведення позапланових перевірок, “у зв’язку з чим перевірити факти, викладені у зверненнях, було неможливо”.

У відомстві заявили, що таким чином компанія створила перешкоди для співробітників Держпродспоживслужби.

Своєю чергою Нова Пошта подала в суд на відомство через занадто велику суму штрафу. У компанії заявили, що розцінюють дії перевірчого органу як “маніпуляцію державою своїх повноважень”, йдеться у повідомленні на сайті компанії.

Також компанія вже направила офіційну скаргу в Держпродспоживслужбу на неправомірні дії співробітників харківського підрозділу та звернулася до омбудсмена й міжнародних правозахисних організацій.

У компанії розповіли, що перевірці Держпродспоживслужби передувала скарга щодо пошкодження посилки на суму 500 грн і додали, що перевірка пройшла з порушенням чинного законодавства.

“Зокрема, згідно із законом, перевіряльник повинен надати керівнику юридичної особи, його відокремленого підрозділу або уповноваженій ним особі документи про перевірку. Зате вони були вручені керівнику відділення, який не є уповноваженою особою”, — додали в компанії.

Також в Новій пошті зазначили, що представник Держпродспоживслужби не розписався в спеціальному журналі під час проведення перевірки, хоча зобов’язаний був це зробити. Також в компанії заявили, що з порушеннями було складено акт про штраф, оскільки там не була зазначена дата перевірки та в чому саме компанія перешкоджала співробітникам органу, що перевіряє.

У Новій Пошті вважають неправомірним той факт, що сума штрафу розраховувалася від обороту всієї компанії, а не одного відділення в якому здійснювалася перевірка. У компанії додали, що Держпродспоживслужба запросила максимальний обсяг штрафу.

Раніше Investory News писали, що з початку 2021 року споживачам за неякісні товари та послуги повернули 7,22 млн грн (за минулий аналогічний період — 4,76 млн грн). Зазначається, що за пів року до відомства надійшло 13,4 тис. пропозицій, заяв та скарг споживачів — на три тисячі більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram