Новини
30 Травня 2023
281

Дефіцит на чипи спровоковано популярністю штучного інтелекту

Чипи стало важче придбати аніж наркотики

Попит на графічні чипи або графічні процесори, що використовуються для штучного інтелекту, суттєво перевищив пропозицію завдяки успіху чат-бота ChatGPT, пише The Wall Street Journal.

Доступ до десятків тисяч передових графічних чипів має вирішальне значення для компаній, які навчають великі моделі ШІ. За словами засновників, без них робота над великими мовними моделями, що лежать в основі ШІ, йде набагато повільніше.

Генеральний директор OpenAI Сем Альтман заявив, що було б краще, якби менше людей використовували ChatGPT.

“Графічні процесори на цей час дістати значно важче, ніж наркотики”, — додав Ілон Маск на саміті ради директорів.

Стартапи скорочують свої моделі ШІ, щоб зробити їх ефективнішими, купуючи власні фізичні сервери з відповідними графічними чипами або перемикаючись на менш популярних хмарних провайдерів, таких як Oracle, доти, доки дефіцит не буде усунений.

За оцінками аналітиків UBS, для більш ранньої версії ChatGPT потрібно близько 10 тис. графічних чипів. За оцінками Маска, для оновленої версії потрібно втричі-впʼятеро більше передових процесорів Nvidia.

Nvidia заявила, що розширює свої поставки, щоб задовольнити зростаючий попит, але експерти очікують, що дефіцит збережеться як мінімум до наступного року.

Попит на продукцію Nvidia призвів до зростання акцій компанії приблизно на 167%. Виробники серверів та їх прямі клієнти кажуть, що їм доводиться чекати понад шість місяців, щоб отримати новітні графічні чипи Nvidia. Генеральний директор Supermicro, одного з найбільших виробників серверів, сказав, що кількість невиконаних замовлень на системи з графічними чипами досягла найвищого рівня за всю історію, і що компанія поспішає збільшити виробничі потужності.

Раніше Investory News писали, що Nvidia “оживить” неігрових персонажів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram