Бiзнес Новини
2 Грудня 2021
1 836

Данський Saxo Bank опублікував “шокуючі прогнози” на 2022 рік

Головна тема — революція у мисленні та поведінці, а також відмова від колишніх парадигм

Saxo Bank опублікував традиційні “шокуючі прогнози” на наступний рік. Аналітики передбачають паузу у боротьбі з глобальним потеплінням, конституційну кризу в США та появу “армій жінок-трейдерів” на форумі Reddit, повідомляє Forbes.

Рік тому Saxo Bank у “шокуючих прогнозах” на 2021 рік передбачив різке зростання інфляції через стимулювання економіки державами. Але обіцяної рекордної кількості дефолтів з корпоративних паперів ринок поки що уникає. Найзакредитованішому китайському забудовнику Evergrande, крах якого погрожував підштовхнути світ до нової кризи, поки вдається розплачуватися за позиками.

За словами директора з інвестицій Saxo Bank Стіна Якобсена, головною темою передбачень на 2022 рік стала революція. “Суспільство та економіка страждають від нерівності, — наголошує він. — Якщо нинішня система має змінитись, але не може, революція — єдиний шлях уперед”.

На його думку, у всьому світі вирує культурна війна, а соціальна прірва тепер не тільки між багатими та бідними: це також молоді проти старих, освічені проти менш освіченого робітничого класу, реальні ринки з вільними цінами проти державного втручання, жінки проти чоловіків, прогресивні ліві проти лівоцентристів і таке інше.

Saxo Bank пропонує інший погляд на “революцію”. “Не фізичне повалення урядів, а моменти, подібні до осяяння, які викликають зміни в мисленні та поведінці, а також відмова від колишніх парадигм. Практично все має змінитися, якщо ми хочемо досягти нульових викидів вуглецю, скорочення нерівності, стабільної енергії та, що також важливо, високої продуктивності”, — пояснив Якобсен.

І додав, що наступного року, ймовірно, буде набагато менше надій для ринків, зате набагато більше волатильності.

Saxo Bank підкреслює — його “шокуючі прогнози” не є офіційними ринковими прогнозами, а в основному стосуються серії малоймовірних й недооцінюваних подій, через які ринки може накрити потужною ударною хвилею.

Енергоперехід доведеться відкласти 

“Політики відступлять від боротьби з глобальним потеплінням та підтримають інвестиції у викопне паливо для боротьби з інфляцією та ризиком соціальних хвилювань”, — прогнозує Saxo Bank.

Виробників спонукатимуть до забезпечення адекватної кількості ресурсів за розумними цінами, щоб подолати розрив між енергетикою сьогодення та низьковуглецевою енергетикою майбутнього.

“Держави будуть змушені піти на це через різке зростання цін на пальне, що спровоковано, зокрема, недоліком інвестицій у галузь. Для розв’язання проблеми політики тимчасово послаблять екологічні обмеження на нові інвестиції у видобуток сирої нафти та природного газу на п’ять і десять років відповідно”, — прогнозують аналітики.

Facebook програє битву за молодь 

Молодь залишить платформи Facebook на знак протесту проти використання персональних даних з метою отримання прибутку. Спроба батьківської компанії Facebook — Meta — повернути їх назад за допомогою метавсесвіту не матиме успіху через алгоритми, що погано працюють і поширення фейків.

Facebook раптово опиниться в епіцентрі культурної війни між молодими людьми молодше за 40 років і дорослими старше 40 років.

“При цьому молоді люди побачать, що Facebook є порочним бумерським поколінням фальшивих новин і жадібних корпорацій”, — зазначають автори прогнозу. У 2022 році інвестори зрозуміють, що Meta стрімко втрачає молоде покоління й, отже, майбутній потенціал і прибутковість компанії. Результат — компанія має боротися з падінням вартості на 30%, якщо порівнювати з іншими компаніями галузі.

Аналітики рекомендують їй виділити свої активи як окремі підприємства, “тим самим розбивши монополістичні мрії Марка Цукерберга”.

Проміжні вибори в США загрожують конституційною кризою

Saxo Bank прогнозує, що на проміжних виборах у США (вибори, що проводяться в середині президентського терміну, обираються зокрема нові члени Конгресу) виникне глухий кут з приводу підтвердження остаточних результатів, що призведе до сценарію, за якого Конгрес не зможе вчасно приступити до роботи.

“Це пов’язано з тим, що народ не довіряє демократам через їхні прогресивні культурні позиції, із серії “краще, ніж ви” щодо мас, а також їх бездумної підтримки популістських ідей”, — вважають аналітики.

Після виборів 2022 року одна або обидві сторони виступлять проти підтвердження голосування, внаслідок чого новий Конгрес не зможе сформуватися, Джо Байден буде при владі за особливим розпорядженням, а демократія в США буде “зупинена”. Далі до 2023 року насуватиметься повномасштабна конституційна криза.

Як наслідок, на ринку спостерігатиметься крайня нестабільність активів США, оскільки прибутковість казначейських облігацій Сполучених Штатів зросте, а долар впаде через хеджування від “екзистенційної кризи” у найбільшій економіці світу.

Безпрецедентне зростання зарплат у США

До четвертого кварталу 2022 року заробітна плата половини населення США із меншими доходами зростатиме на 15% у річному обчисленні. Компанії намагатимуться знайти мотивованих і кваліфікованих співробітників, які стануть дедалі вибірковішими через щораз більше почуття власної гідності, оскільки робочих місць багато.

Люди не захочуть повернутися на низькооплачувану роботу після того, як отримали величезні дотації під час пандемії, й, схоже, чекають кращої роботи та оплати праці.

У поєднанні з високою інфляцією, енергетичною кризою та нестачею робочої сили до четвертого кварталу це призведе до безпрецедентно високого двозначного зростання заробітної плати у річному обчисленні.

Аналітики прогнозують, що до початку 2023 року інфляція в США досягне річного темпу вище за 15% вперше з часів Другої світової війни. Це, на їхню думку, підштовхне Федеральну резервну систему до занадто слабкого та пізнього посилення грошово-кредитної політики у відчайдушній спробі утихомирити інфляцію.

Створення суперфонду ЄС для розв’язання проблем клімату, енергетики та оборони

Щоб захиститися від зростання популізму, підтвердити зусилля щодо уповільнення зміни клімату та захистити свої кордони залежно від того, як “парасолька безпеки” США відступає, Євросоюз запустить амбітний суперфонд обсягом $3 трлн. Він фінансуватиметься завдяки пенсійним відрахуванням, а не новим податкам.

З огляду на старіння населення ЄС та важкий податковий тягар політики зрозуміють, що буде неможливо фінансувати суперфонд завдяки вищим податкам на доходи або іншим традиційним податковим надходженням.

Ініціатором створення фонду виступить Франція, якій минулого року Saxo Bank передбачала фінансову кризу. Влада Франції встановить, що з усіх пенсій для всіх працівників старше ніж 40 років залежно від їхнього старіння повинні поступово проводитися щобільші відрахування в облігації суперфонду.

“Це дозволяє отримати нові рівні фіскального стимулювання в ЄС навіть за допомогою хитрощів, що полягає в приховуванні витрат в умовах інфляції та негативної реальної прибутковості низькодохідних облігацій суперфонду, які насправді є замаскованими облігаціями ЄС”, — зазначається у прогнозі.

Жіноча армія Reddit бере гору над корпоративним патріархатом

Наслідуючи тактику армії Reddit 2020-2021 років, група жінок-трейдерів почне скоординовану атаку на компанії, що мають слабкі показники у сфері ґендерної рівності, що призведе до величезних коливань цін їхніх акцій.

Аналітики пишуть, що жінки, втомившись від відсутності прогресу та спираючись на соцмережі, ознаменують 2022 рік масовими зусиллями, спрямованими на те, щоб змусити компанії, які порушують закони про цивільні права, усунути несправедливі сексистські, расистські, ейджистські та практики аб’юзів. Вони вирішать взяти ситуацію у свої руки та поширити значний вплив на фінансові ринки у межах руху Me Too.

Замість того, щоб засудити ці події, політики всього світу вітатимуть та підтримуватимуть їх. Цей рух дасть реальні результати, оскільки ширший ринок приєднається до нього, змушуючи цільові ціни компаній різко знижуватися, що спонукає їх до усвідомлення необхідності змін.

Індія увійде до Ради співпраці арабських держав Перської затоки як член, що не голосує

Країнам, що залежать від імпорту енергоносіїв у світі, який стрімко деглобалізується, необхідно швидко переорієнтувати стратегічні союзи та забезпечити довгострокові постачання енергетичних ресурсів.

Одним із таких кроків може стати вступ Індії з її могутнім технологічним сектором до Ради співпраці арабських держав Перської затоки (РСАДПЗ) або до якоїсь іншої зони вільної торгівлі. “Такий альянс дозволить знизити енергетичну незахищеність Індії”, — наголошують аналітики.

Міжрегіональні торгові зони забезпечать виробництво та інвестиції “ближче до будинку” у поєднанні з надійністю постачання до Індії та надійним ринком збуту для країн РСАДПЗ.

Альянс допоможе закласти основу для планування майбутнього країн Перської затоки за межами нафтогазової галузі, а Індії дозволить прискорити свій розвиток завдяки новим величезним інвестиціям в інфраструктуру та підвищення продуктивності сільського господарства поряд з імпортом викопного палива. Все це прокладатиме шлях до стійкого поствуглецевого майбутнього.

Майбутнє Spotify затьмарене через NFT

Музиканти готові до змін, оскільки чинна парадигма потокової передачі музики означає, що лейбли та стрімінгові платформи отримують 75-95% доходів, що виплачуються за прослуховування.

У 2022 році нова технологія на основі блокчейну допоможе авторам повернути свою справедливу частку доходів індустрії.

Використовуючи NFT, точніше розумні блокчейн-контракти, артисти можуть розповсюджувати музику безпосередньо серед слухачів без участі централізованих посередників, відстежуючи свої доходи та навіть отримуючи оплату в режимі реального часу. А слухачі знатимуть, що гроші, які вони сплачують, йдуть безпосередньо артистові.

“Через це інвестори визнають, що майбутнє Spotify похмуре, внаслідок чого 2022 року акції компанії впадуть на 33%”, — передбачають аналітики.

Нові гіперзвукові технології стимулюватимуть космічну гонку та чергову холодну війну

У 2022 році розпочнуться масові перегони гіперзвукових озброєнь серед провідних військових сил, оскільки жодна країна не захоче почуватися такою, що відстає.

У 2022 році, судячи з пріоритетів фінансування, гіперзвук і космос стануть серцем нового етапу суперництва між США та Китаєм на всіх фронтах — економічному й військовому. До них приєднаються й інші великі держави із передовими військовими технологіями, серед яких, ймовірно, будуть Росія, Індія, Ізраїль та ЄС. 

Прорив у медицині збільшить середню тривалість життя на 25 років

У 2022 році ключовий прорив у біомедицині принесе перспективу продовження продуктивного дорослого життя та середньої тривалості життя.  Буде створено “коктейль” із лікувальних засобів, який регулює процеси на рівні клітин, щоб продовжити їхнє життя й навіть омолодити вже постарілі клітини.

“Як наслідок, середня тривалість життя може бути збільшена на 25 років або більше, а у перспективі 80-річний вік “стане новим 50-річним”, — зазначає Saxo Bank.

Перспектива величезного прориву як і тривалість життя людини — колосальна перемога для людства, але вона також створить величезні етичні та фінансові труднощі. Аналітики вбачають у цьому ризик для приватних і державних пенсій, а також екології. 

Про малоймовірні та недооцінювані події, через які фінансові ринки може накрити досить потужною хвилею 2021 року можна прочитати в матеріалі Investory News “Стін Якобсен: Saxo Bank назвав “10 прогнозів, що шокують” на 2021 рік”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram