Новини
31 Травня 2019
983

CUTIS: Жінка-бізнесмен не поспішає займатись експортною діяльністю

Найвищий рівень жіночого лідерства спостерігається у швейній промисловості

Канадсько-український проект з підтримки торгівлі та інвестицій (CUTIS) презентував результати дослідження “Видимі та невидимі бар’єри: Гендерний аналіз викликів у експортній діяльності для українських мікро-, малих та середніх підприємств (ММСП)”.

У дослідженні йдеться, що у порівнянні з чоловіками жінки недостатньо представлені серед власників або менеджерів ММСП. У середньому лише одну з трьох компаній очолює жінка.

Серед п’яти цільових галузей (кондитерська, швейна, взуттєва та меблева промисловість, IT) найвищий рівень жіночого лідерства спостерігається у швейній промисловості, де 45% опитаних ММСП очолюють жінки. Найменшу частку підприємств, очолюваних жінками, було зафіксовано у меблевій промисловості ‒ лише 21,5%.

Цікаво, що мікро- та малі підприємства, очолювані жінками, сьогодні менш схильні займатися експортом, ніж підприємства такого ж розміру, очолювані чоловіками.

Серед підприємств, які не займаються експортом, ММСП, очолювані жінками, менш схильні розглядати можливість виходу на іноземні ринки в майбутньому. Основною причиною є занепокоєння в оформленні митної документації.

За даними дослідження, у трьох із п’яти цільових галузей близько половини очолюваних жінками підприємств, які торгують на внутрішньому ринку, не планують займатися експортною діяльністю.

ММСП, очолювані жінками, та ММСП, очолювані чоловіками, майже з однаковою ймовірністю можуть отримати фінансування для бізнесу від фінансової установи. Разом з тим, загальні результати показують, що в Україні лише 24,5% ММСП, очолюваних чоловіками, і 22,0% ММСП, очолюваних жінками, подають заявки на фінансування бізнесу.

Лише незначна кількість ММСП, незалежно від їхньої галузі, повідомили, що вони є членами тієї чи іншої бізнес-асоціації в Україні. Тільки 9,6% ММСП, очолюваних жінками заявили, що вони є членами бізнес-асоціацій.Такий невеликий процент пояснюється занепокоєнням жінок через подвійне навантаження, що обмежує їх можливості для виведення бізнесу на міжнародний рівень.

“Традиційні гендерні стереотипи применшують вплив особистих якостей і досягнень на просування в бізнесі як для чоловіків, так і для жінок. Постійний доступ до наставництва та професійного розвитку є важливим елементом успіху в бізнесі як для чоловіків, так і для жінок”, – зазначають автори дослідження.

За даними Державної фіскальної служби України, 40% осіб, які задекларували свої доходи, понад 1 млн грн – жінки. Наймолодша жінка задекларувала дохід у сумі понад 1 млн грн від успадкування майна.

Раніше Investory News спробували проаналізувати як жінки відвойовують своє місце у бізнес-середовищі України.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram