Новини
23 Листопада 2023
252

Цьогоріч українці взяли кредитів на 30 мільярдів

Загальна кількість позик сягнула 6 мільйонів

За 9 місяців з початку року українці оформили 6 млн позик на загальну суму 29,1 млрд грн. Крім зростання кількості мікрокредитів, зросла й середня сума кредиту та загальна заборгованість за ними, повідомляє Опендатабот з посиланням на дані Нацбанку, пише Економічна правда.

З січня по вересень в Україні було оформлено 6 млн нових кредитних договорів на загальну суму 29,1 млрд грн — більше, аніж за весь 2022 рік, проте у 1,8 раза менше, ніж у 2021, коли українці взяли 10,8 млн мікропозик на суму 48,4 млрд грн.

У середньому на місяць у III кварталі реєструвалося 715 тис. нових мікропозик. У порівнянні зі спадом на початку великої війни, цьогоріч кількість нових кредитів в МФО зросла. Але це все ще менше у 1,7 раза ніж відповідні середньомісячні показники 2021 року (1,23 млн).

У 2023 році кількість укладених договорів збільшується на 7% щокварталу.

Черговим антирекордом у третьому кварталі став середній розмір мікрокредиту — 4985 грн. Це найбільша сума від початку повномасштабного вторгнення та майже на третину більше, аніж у відповідному періоді 2021 року.

Також продовжує зростати й заборгованість за мікропозиками — на 6% за квартал. Так, станом на кінець вересня борги українців перед МФО сягнули 9,44 млрд грн. “Навіть попри те, що українці активно гасили свої заборгованості протягом 2022 року й помітно скоротили суму загального боргу, вже цьогоріч він знову збільшився: на 1,4 млрд грн. Варто зазначити, що понад половина нових боргів — 757 млн грн — виникла в першому кварталі цього року”, — резюмували аналітики.

Нагадаємо, Норвегія зробила внесок на підтримку економіки України.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram