Новини
9 Квітня 2019
829

Ціни на нафту марки Brent з початку року зросли більш ніж на 30%

Саудівська Аравія пригрозила США, що під час продажу нафти перестане розраховуватися доларами

Вперше з листопада 2018 року ціна червневих ф’ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent виросла на 0,38% – до $70,66 за барель. Вартість травневих ф’ючерсів на нафту марки WTI збільшилася на 0,41% – до $63,34. Про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com.

Загалом ціни на Brent з початку року зросли більш ніж на 30%. “Одна з причин – оптимізм з приводу успішного результату торгових переговорів між США та Китаєм. Позитивна статистика по зайнятості в США, опублікована 5 квітня. Також санкції Вашингтону проти Ірану та Венесуели. Однак найголовніша – країни-експортери (OPEC) скоротили поставки нафти”, – зазначається в аналітичній записці банку J.P.Morgan.

Скорочення поставок сировини, особливо з Лівії, де наразі відбувається ескалація військового конфлікту, може продовжитися й надалі.

“Побоювання за перебої з поставками в Лівії сприяють зростанню цін в той момент, коли ризикові настрої поліпшуються на ослабленні стурбованості за зростання світової економіки”, – зазначає агентство Bloomberg, цитуючи аналітика Kiwoom Securities в Сеулі Ан Еа-Ха (Ahn Yea-Ha).

Світові експерти прогнозують, що скорочення поставок ОПЕК і союзниками організації ведуть до зникнення надлишкових запасів нафти.

“Ринок готовий віддавати за Brent до $75 за барель або вище”, – зазначають аналітики консалтингової компанії FGE.

Тим часом Саудівська Аравія пригрозила США, що під час продажу нафти перестане розраховуватися доларами, якщо у Вашингтоні буде прийнято законопроект, який дозволяє подавати антимонопольні позови в суди США проти країн OPEC, повідомляє Reuters, посилаючись на власні джерела.

Якщо конгрес прийме законопроект (відомий як No Oil Producing and Exporting Cartels Act (NOPEC), з’явиться можливість судитися за цінову змову в американських судах з країнами нафтового картелю. А це, на думку світових експертів, може призвести до цілком несподіваних наслідків на ринку нафти.

В першу чергу до обвалу світових цін на нафту. “Також може постраждати американська сланцева галузь. Адже в разі прийняття NOPEC картель OPEC перестав би працювати, і кожна країна-учасник збільшила б видобуток до максимальної потужності”, – попередив міністр енергетики ОАЕ Сухейль аль-Мазруі, виступаючи перед інвесторами у Вашингтоні в рамках закритої зустрічі на конференції CERAWeek, передає Bloomberg, посилаючи на власні джерела.

До того ж, якщо в Саудівській Аравії відмовляться розраховуватися доларами під час торгівлі своєю нафтою – Вашингтон втратить вплив на світову торгівлю, послабиться здатність США застосовувати санкції проти інших держав. “І взагалі, підірветься статус американської валюти як основної резервної. Однак Саудівська Аравія навряд чи піде на це, тому що шанси прийняття законопроекту NOPEC не великі”, – зазначає Reuters.

На фоні нестабільної ситуації навколо чорного золота, експерти шукають різні варіанти, як закріпити позиції нафти на світовому ринку. І зробити її більш незалежною від американської валюти.

“Ось тут може бути корисним біткоін, незважаючи на низьку швидкість транзакцій в мережі біткоінів. Але це не так важливо, якщо говорити про оцінку нафти в біткоінах і розвитку екосистеми нафтового ринку, що приймає цю криптовалюту”, – зазначає партнер і головний юристконсультант Compton Hughes Патрік Тан виданню Medium. І додає, наприклад індійська та індонезійська рупія не є повністю конвертованими, тому постачальники нафти приймаючи таку валюту у покупця змушені погоджуватися на бартерну схему, аби щось придбати у відповідній країні.

“Якщо Іран, що знаходиться під американськими санкціями, може погодитися на таке, у його сусідів немає причин приймати подібні умови. Біткойни, принаймні, можна при бажанні конвертувати в долари або будь-яку іншу валюту”, – зазначає Патрік Тан. Експерт погоджується з тим фактом, що наразі складно уявити новий світопорядок, де ресурси планети будуть оцінюватися в чомусь відмінному від долара.

“Але за відсутності альтернатив долару, які б не давали перевагу будь-якій державі або групі держав, криптовалюти, такі як біткоїн, можуть виявитися не таким вже неймовірним варіантом. Панування долара не збирається слабшати, але нам як мінімум варто почати ставити під питання його незаперечний статус”, – підкреслює Патрік Тан.

Нагадаємо, 26 березня, ціни на нафту еталонних марок протягом азійських торгів виросли на фоні очікування скорочення видобутку найбільшими виробниками сировини та санкцій США проти Венесуели та Ірану.

Вперше за 12 років нафтовидобувна компанія “Укрнафта” в 2018 р. збільшила видобуток нафти з конденсатом на 5% – до 1,448 млн т, а газу на 2,3% до 1,082 млрд кубометрів.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram