Новини
6 Травня 2020
1 000

Ціна нафти піднялася вище $30 за барель

Трейдери сподіваються на відновлення попиту після зняття обмежень, пов’язаних з пандемією 

Ціна нафти марки Brent піднялася вище $30 за барель вперше з 15 квітня, шостий день поспіль дорожчає і WTI.

На 8:34 ранку за київським часом липневі ф’ючерси на Brent торгуються по $31,01 за барель, червневі контракти на WTI — по $24,65.

Котирування продовжують рости на фоні угоди ОПЕК+ зі скорочення видобутку нафти й поступового виходу ряду країн з карантину.

Аналітики S & P Global Platts очікують уповільнення щотижневого приросту запасів в порівнянні з початком квітня, коли вони збільшилися на 19,25 млн барелів. За даними S & P Global Platts, нафтосховища в Кушингу на тижні, що завершився 24 квітня, були заповнені приблизно на 81%.

Genscape повідомила про зростання запасів нафти в сховищах в Кушингу до 1,8 млн барелів. Якщо офіційні дані покажуть аналогічне значення, то це буде найменший приріст з середини березня.

Цьому сприяло збільшення автомобільних поїздок в США, які підтримали попит на бензин. Якщо в середині квітня кількість поїздок була вдвічі нижче рівнів січня-лютого, то на початку травня — тільки на третину нижче рівнів початку року.

Однак зростання було шляхом поїздок в неробочий час. Поїздки на роботу і в торгові центри виросли значно менше, ніж поїздки в цілому.

Кілька американських виробників сланцевої нафти оголосили напередодні про скорочення видобутку, що також підтримав ринок.

Однак, Техаська залізнична комісія не стала вводити обов’язок компаній зі скорочення видобутку нафти. На засіданні два з трьох членів регулятора, зокрема й голова Уейн Крістіан, проголосували проти цього. За скорочення проголосував Райан Сіттон.

“Це рішення дозволяє компаніям з Техасу, а не уряду самим вирішувати, який рівень скорочення виробництва має для них сенс, поки вони переживають шторм нестабільного ринку”, — наводить прес-служба комісії слова пана Крістіана.

Пан Сіттон у Twitter висловив думку, що роботі комісії завадила політика. Він вважає, що якщо не знизити світовий видобуток на 20 млн барелів на добу, то надалі доведеться скорочувати її на 30 млн.

З початку травня почала діяти нова угода ОПЕК+ зі скорочення видобутку. Учасники повинні знизити добовий обсяг на 9,7 млн ​​барелів у травні-червні, на 7,7 млн ​​у другому півріччі 2020 р. й далі на 5,8 млн барелів аж до кінця квітня 2022 р.

Деякі країни, що не входять в угоду, також повідомляли про плани скоротити видобуток. У США влада говорила, що до кінця 2020 р. об’єм знизиться на 2 млн барелів за ринковими причинами.

Нагадаємо, вперше з 1999 р. вартість бареля нафти марки Brent опустилася нижче $16. При закритті торгів вартість бареля з поставкою в травні досягла позначки мінус $37,63 за барель.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram