Новини
27 Квітня 2022
392

Через торговельне ембарго з Україною рф може втратити $6 мільярдів

За останні роки Україна скоротила частку рф в імпорті більш ніж удвічі

Припинення торговельних відносин, ініційоване українським урядом на початку квітня, коштуватиме росії близько $6 млрд щороку, повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот.

Зазначається, що за останні роки Україна скоротила частку рф в імпорті більш ніж удвічі — з 17% до 7%.

У топі товарів, що імпортуються з рф, опинились паливні матеріали, нафта, полімери, пластмаса тощо.

Як зазначив юрист Назар Чернявський, під дію постанови потрапляють лише товари, завезені у режимі імпорту. На його думку, ембарго не поширюється на послуги чи права інтелектуальної власності — зокрема, IT продукти.

“Якщо говорити про якийсь теоретичний підхід визначення походження в контексті послуг в ІТ, я би виходив з фінансового принципу — куди йдуть гроші. Якщо кошти сплачуються компанії, яка зареєстрована в країні-агресорі, і там частина з них потрапляє до бюджету у вигляді податків, або якщо бенефіціарні власники такої компанії є резидентами такої держави і сплатять там податки з отриманих дивідендів, то це має бути підставою, щоб відмовитись від цих послуг”, — сказав Чернявський.

Нагадаємо, внаслідок збройного вторгнення росії в Україну, Австралія оголосила про запровадження санкцій щодо 147 російських громадян.

Тим часом на тлі повномасштабного військового вторгнення росії на територію незалежної України автомобільні концерни Volvo Cars та Jaguar Land Rover почали скорочувати основну частину співробітників російського офісу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram