Новини
23 Серпня 2019
911

Британський суд вперше визнав Bitcoin власністю

Главі фонду Alphabit Ліаму Робертсону вдалося повернути 80 BTC, які викрали хакери

Під час розгляду справи про хакерську атаку і розкраданні понад $1 млн, Високий суд Англії та Уельсу ухвалив, що Bitcoin (BTC) є власністю (майном) в юридичному сенсі, пише Decrypt.

Постанова, хоча їй ще належить бути ратифікованою, створює прецедент в історії права у Великій Британії, що нараховує 800 років. Завдяки цьому рішенню жертвам хакерських атак буде легше повертати криптовалюту з криптобірж.

Суд розглядав справу Ліама Робертсона, глави Alphabit, криптовалютного фонду з активами в розмірі $195 млн. Минулого місяця Робертсон позбувся криптовалюти на суму в $1 млн (100 BTC). Комерційний Суд Лондона випустив розпорядження про забезпечення збереження активів, наказавши біржі Coinbase тимчасово “заморозити” викрадені кошти. Тим самим, суд, вперше в історії, визнав Bitcoin майном або власністю, в юридичному сенсі.

До сих пір британський закон розглядав Bitcoin як “дані”, а не як власність. Таким чином, власники не могли пред’явити свої права в разі крадіжки. Однак юристи Робертсона, Марк Джонс і Девід Хітон, заявили, що Bitcoin є його власністю. На їхню думку, оскільки крадіжка криптовалюти не спричинила передачу прав на власність, Робертсон і раніше “володіє” викраденими Bitcoin.

Хоча постанова суду про замороження активів є попереднім рішенням, юрист Робертсона Марк Джонс заявив в інтерв’ю виданню Decrypt, що воно встановлює юридичний прецедент.

“Якщо хтось виявиться в аналогічних обставинах, то він зможе послатися на цей випадок і сказати судді: “Ваша честь, ми не просимо Вас прийняти якесь нечуване рішення — подивіться, яке рішення суд прийняв у справі “Робертсон проти невідомих”, — зазначив він.

Сам Робертсон пояснив, що на початку липня він поговорив по телефону з главою фонду алгоритмічного трейдингу. Вражений продуктом цієї компанії, він погодився заплатити за нього понад 100 BTC. На думку Робертсона, телефон прослуховували. Дізнавшись, що Робертсон має намір переслати Bitcoin главі інвестиційного відділу фонду, злочинці створили клон адреси електронної пошти глави, після чого від його імені прислали Робертсону лист з проханням переказати кошти на вказаний ними Bitcoin-гаманець, що він і зробив. Наступного дня, 6 липня, фонд алгоритмічного трейдингу виявив факт хакерського проникнення і попередив Робертсона про скам. Але було пізно — 80 BTC вже опинилися на біржі Coinbase, 15 — на майданчику LocalBitcoins.com, і ще 5 — в гаманці холодного зберігання.

У вівторок, 20 серпня, Coinbase повернула Робертсону 80 BTC. Однак, як відзначив адвокат Марк Джонс, повернути цю частину буде набагато важче, оскільки не так просто витягти кошти з гаманця, який не зберігається на біржі.

В даний час суд очікує консультаційний висновок робочої групи по юрисдикції, яка повинна вирішити, чи припустимо визнавати Bitcoin власністю. Результат повинен стати відомий до осені.

Нагадаємо, найбільш ліквідні криптовалюти в понеділок, 19 серпня, росли в ціні, всупереч результатам дослідження компанії CipherTrace, які показують, що у 2019 р. шахраї змогли вкрасти у користувачів і криптовалютних компаній понад $4,3 млрд.

Однак, наступного дня Bitcoin опустився нижче $10 тисяч, втративши за останню добу 2,5%, а з початку тижня вже понад 15%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram