Новини
26 Червня 2023
229

Боротьба з інфляцією на критичному етапі

Монетарна політика повинна відновити цінову стабільність

Швейцарський Банк міжнародних розрахунків (BIS), який займається сприянням роботі світових центробанків та економічними дослідженнями, закликав до подальшого підвищення процентних ставок, попередивши, що світова економіка зараз перебуває у вирішальній точці через намагання країн стримати інфляцію, пише Reuters.

Попри невпинне підвищення ставок протягом останніх 18 місяців, інфляція в багатьох провідних економіках залишається вперто високою, в той час, як стрибок вартості запозичень спровокував найсерйозніші банківські колапси з часів фінансової кризи 15 років тому.

За словами генерального директора BIS Агустіна Карстенса, світова економіка перебуває на переломному етапі, тому необхідно відповісти на серйозні виклики.

Він додав, що монетарна політика повинна відновити цінову стабільність, а фіскальна політика повинна консолідуватися.

Клаудіо Боріо, керівник грошово-кредитного та економічного підрозділу BIS, підкреслив, що існує ризик виникнення “інфляційної психології”, хоча більші, ніж очікувалося, підвищення ставок у Великій Британії та Норвегії минулого тижня показали, що центральні банки намагаються “виконати свою роботу” з точки зору розв’язання проблеми.

Що довше інфляція залишатиметься на високому рівні, то сильнішим і тривалішим буде необхідне посилення монетарної політики.

Згідно зі звітом BIS, якщо процентні ставки повернуться до рівня середини 1990-х років, загальний тягар обслуговування боргу для провідних економік буде, за інших рівних умов, найвищим в історії.

За словами Боріо, центральні банки мають взяти інфляцію під свій контроль, питання тільки в тому, якою буде ціна.

Раніше Investory News писали, що НБУ зробив прогноз щодо рівня цін.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram