Новини
31 Травня 2023
295

НБУ зробив прогноз щодо рівня цін

Інфляція цьогоріч буде нижчою за 15%

Зниження інфляції триває від початку року. У квітні темпи зростання споживчих цін сповільнилися до 17,9% у річному вимірі, повідомляє Національний банк України (НБУ). Цей процес відбувається швидше, ніж очікувалось.

Однією з причин такої динаміки є успішне подолання енергетичної кризи. Завдяки стабілізації ситуації в енергетиці сповільнилося подорожчання пального.

Крім того, разом зі зниженням дефіциту електроенергії скоротилися витрати бізнесу на виробництво.

Сповільнилося упродовж останніх місяців і зростання цін на продовольчі товари. Цьому також сприяла достатня пропозиція продовольства та палива.

Інфляцію також гальмували заходи НБУ, завдяки яким гривня на готівковому валютному ринку зміцнилася. Це стримало зростання цін і позитивно позначилося на очікуваннях бізнесу та населення.

Нацбанк прогнозує, що інфляція за підсумками цього року буде нижчою за 15%, наступного року — нижчою за 10%, а у 2025 році становитиме 6%.

Цьому посприяють очікуване зниження безпекових ризиків і здешевлення енергоносіїв у світі. Важливим чинником буде також послідовна політика НБУ, спрямована на забезпечення низької та стабільної інфляції.

Нагадаємо, чому в Україні стрімко уповільнилася інфляція.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram