Новини
21 Березня 2022
630

Болгарія не має наміру продовжувати закінчений контракт із Газпромом

Країна сподівається на спільні закупівлі ЄС, ЗПГ, Азербайджану

Болгарія не має наміру продовжувати контракт, що закінчується цього року, на постачання російського газу — на фоні ситуації в Україні. Країна сподівається на постачання з Азербайджану, ЗПГ та механізм спільних закупівель газу Євросоюзу, що обговорюється, повідомив в ефірі національного радіо BNR віцепрем’єр Асен Василев.

“У цій ситуації жодних переговорів із “Газпромом” бути не може”, — цитує Василева агентство Bloomberg.

За його словами, болгарські представники провели переговори з Грецією та Туреччиною щодо використання чинної інфраструктури для поставок ЗПГ та збільшення поставок з Азербайджану, з яким у Болгарії є контракт. “Альтернатива є. Старі труби Трансбалканського потоку (іде з Росії до Туреччини через Україну, Молдову та Румунію — ІФ). Там пропускна спроможність близько 20 млрд кубометрів, можна використовувати в обидва боки, нам потрібно 3 млрд кубометрів. Є постачання з Катару, Алжиру. Це загальноєвропейська стратегія”, — наводить BNR слова Василева.

Він також додав, що уряд сподівається, що до кінця літа запрацює механізм Євросоюзу щодо спільних постачань, що дозволить ЄС домовлятися про більш вигідні ціни, зазначає Bloomberg.

“Найближчими 1-2 тижнями на європейському рівні обговорюватиметься загальний газовий контракт для всього ЄС. Ми розраховуємо, що цей механізм запрацює влітку”, — наводить BNR цитати інтерв’ю.

Нині республіка отримує газ за 10-річним контрактом між ТОВ “Газпром експорт” та ЄАД “Булгаргаз” на постачання газу обсягом до 2,9 млрд куб. м на рік на період з 1 січня 2013 року до 31 грудня 2022 року. У пакеті заходів Єврокомісії зі зниження залежності від російського газу декларовано намір не продовжувати контракти із “Газпромом”.

Як писали раніше Investory News, росія може закрити свій магістральний газопровід до Німеччини, якщо західні країни заборонять російську нафту.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram