Новини
8 Березня 2022
469

Росія заявила, що може припинити постачання газу Європі, якщо діятиме заборона нафти

ЄС отримує близько 40% свого газу та 30% своєї нафти з Росії

Росія може закрити свій магістральний газопровід до Німеччини, якщо західні країни заборонять російську нафту. Про це заявив віцепрем’єр Олександр Новак російським журналістам у понеділок, пише BBC.

“Відмова від російської нафти призведе до катастрофічних наслідків для світового ринку, внаслідок чого ціни зростуть більш як удвічі до $300 за барель”, — повідомив він.

У своєму виступі на російському державному телебаченні Новак сказав, що швидко знайти заміну російській нафті на європейському ринку неможливо.

“На це знадобляться роки, і для європейських споживачів це все одно буде набагато дорожчим. Зрештою, вони найбільше постраждають від такого результату”, — сказав він.

Крім того, він зазначив, що Росія має право ввести ембарго на прокачування газу наявним газопроводом “Північний потік -1” у відповідь і на схвалене минулого місяця Німеччиною рішення заморозити сертифікацію “Північного потоку -2” та нафтове ембарго.

ЄС отримує близько 40% свого газу та 30% своєї нафти з Росії, і поки що немає легких замінників у разі перебоїв з постачанням, повідомляє BBC.

Водночас Росія є найбільшим у світі виробником природного газу і другим за величиною виробником сирої нафти, і будь-який крок щодо запровадження санкцій щодо її енергетичної галузі завдасть серйозних збитків її власній економіці.

Нагадаємо, нафта подорожчала в понеділок до максимального рівня з 2008 року, досягнувши майже $140 за барель, після повідомлень про можливе запровадження США заборони на її імпорт із Росії.

Раніше Investory News писали, що Адміністрація Байдена обмірковує запровадження заборони на імпорт у США російської нафти, щоб покарати РФ за вторгнення в Україну.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram