Соцмережі
19 Лютого 2019
773

Богдан Олександрук: Мотивація до сплати податків

Силою можна примусити лише закритись бізнес, але не платити більше

Про ФОПи від неексперта.
Можливо, хтось пам’ятає, що на початку 90-х років сукупні податки становили біля 120% від виручки, тобто податків потрібно було сплатити більше, ніж ви отримаєте за продаж.

Але бізнес ніколи не платить більше, ніж це економічно доцільно, бо щоб заплатити більше, хтось за це повинен заплатити. Наприклад, споживач. Система вже врівноважена, це суто економіка!

Можливість регулювати обсяг зібраних податків за рахунок маніпуляцій із системами оподаткування чи податковими ставкамит в середньостроковій перспективі дуже переоцінена, на мій погляд. Бізнес в будь-якій ситуації збере комбінацію з різних податкових інструментів, як легальних так і нелегальних, щоб залишитись в межах економічної доцільності: від готівки, фірм на бомжів, до страхових схем чи банально хабарів.

Способи оподаткування та ставки впливають скоріше на те, хто саме захоче піти в бізнес, скільки буде бізнесів, чи буде бізнес сірим чи навіть кримінальним або ж буде прозорим. Оподаткування також визначає, які ризики ведення бізнесу в сірій чи чорній зоні й, як наслідок, яку маржинальність бізнес закладатиме на додаткові ризики.
Тобто чим більш сірий бізнес тим більші ціни. Але обсяг зібраних податків той самий.

Бізнес силою можна примусити лише закритись, але платити податків більше, ніж економічно доцільно в середньостроковій перспективі неможливо.
В короткостроковій перспективі можна зібрати з діючого бізнесу більше, але бізнес швидко відреагує скороченням або переходом в тінь.

І навпаки, більш зручним оподаткуванням можна збільшити податкову базу в середньостроковій і довгостроковій перспективі і, як наслідок, збільшення зібраних податків.

Про ФОПи від неексперта.Можливо, хтось пам'ятає, що на початку 90-х років сукупні податки становили біля 120% від…

Опубліковано Богданом Олександруком Понеділок, 18 лютого 2019 р.

 

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram