Соцмережі
7 Липня 2021
512

Богдан Данилишин: Зміни в економіці за червень 2021

Ситуація в економіці та на фінансових ринках.

Економічна ситуація:

За результатами щомісячного опитування Національним банком ділові очікування підприємств в Україні покращилися — з 50,5 у травні до 51,6 у червні. Значення відповідного індексу є найвищим із жовтня 2019 року та засвідчило продовження тенденції до підвищення оцінки підприємствами України перспектив свої діяльності. З-поміж секторів економіки негативні очікування зберігалися лише у підприємств торгівлі (секторальний індекс знизився з 49,9 до 48,2), тоді як підприємства промисловості та сфери послуг поліпшили оцінки власної діяльності (до 52,5 та 52,3 відповідно). Позитивні настрої підприємств промисловості підтверджуються також опитуванням, проведеним Держстатом, яке засвідчило збереження позитивного балансу очікуваної зміни обсягу виробництва продукції в наступні три місяці, а також фактичним зростанням промислового виробництва в Україні у січні-травні 2021 року на 2,2% у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Попри те, що у січні-травні 2021 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року індекс будівельної продукції знизився на 6,1% (у тому числі у травні — на 8,4% у річному вимірі), підприємства будівельної галузі зберігають оптимізм: їх оцінки результатів власної діяльності покращилися найбільше з-поміж інших секторів економіки — з 49,4 до 58,1. Загалом, підприємства всіх секторів економіки очікують зростання цін на власну продукцію/послуги на тлі подальшого подорожчання сировини, зростання закупівельних цін і цін постачальників. Водночас їх оцінки щодо зайнятості залишаються стриманими: підприємства всіх видів економічної діяльності, крім будівництва, поки не очікують збільшення загальної чисельності працівників.

Бюджетна сфера:

За даними Держказначейства виконання Державного бюджету за доходами у червні становило 106,9% (+5,4 млрд грн) до плану. Перевиконання планових (індикативних) показників дохідної частини Держбюджету було обмовлене понадплановими надходженнями за платежами, які адмініструються Державними податковою та митною службами (на 2,9 та 2,7 млрд грн відповідно). Загалом, за 1 півріччя 2021 року перевиконання планових показників доходів Держбюджету становило 23,7 млрд грн або +4,9% до плану, що є головним чином результатом підвищення ефективності роботи податкових органів (+17,0 млрд грн або 106,2% до плану на відповідний період).

Разом з тим, виконання видаткової частини Держбюджету у 1 півріччі 2021 року здійснювалося із відставанням від плану. Так, за січень-червень 2021 року видатки за загальним фондом державного бюджету становили 558,4 млрд грн або 92,6% від розпису звітного періоду. В результаті дефіцит загального фонду ДБ становив менш як 50 млрд грн, що понад як удвічі менше від розпису загального фонду звітного періоду (118,9 млрд грн).

Менший від запланованого обсяг фактичних видатків загального фонду ДБ міг бути обмовлений невиконанням плану із державних запозичень, які за січень-червень 2021 року становили 257,8 млрд грн або 76,6% від запланованих на цей період. Зокрема, від розміщення ОВДП на фінансування державного бюджету у січні-червні залучено 211,4 млрд грн, у тому числі в іноземній валюті 59,7 млрд грн в еквіваленті ($1,7 млрд та €409,9 млн). Із зовнішніх джерел залучено 46,4 млрд грн в еквіваленті, у тому числі 34,7 млрд грн ($1,25 млрд) від розміщення 8-річних ОВДП під 6,875% річних у квітні 2021 року. В свою чергу, менші від планових обсяги державних запозичень обумовили зменшення обсягу платежів з обслуговування держборгу (74,0 млрд грн або 94,5% плану).

У червні обсяг державних запозичень в гривні на внутрішньому ринку становив 38,8 млрд грн, що дозволило рефінансувати плановий місячний обсяг платежів з обслуговування та погашення гривневих ОВДП (38 млрд грн), однак не залишило простору для фінансування дефіциту державного бюджету. При цьому, зважаючи на підвищення строковості розміщень, середньозважена вартість державних запозичень в гривні (11,55%) у червні була найвищою з грудня 2019 року. За останній тиждень обсяг ОВДП в обігу скоротився на понад 2 млрд грн зі зменшенням вкладень у державні цінні папери за усіма основними категоріями ринкових інвесторів. Найбільше скоротили вкладення в ОВДП банки та нерезиденти (на 1,2 та 0,7 млрд грн відповідно).

Валютний ринок:

Рахунок поточних операцій платіжного балансу у січні-травні 2021 року був зведений із профіцитом $123 млн доларів США, що є суттєво меншим від торішнього значення цього показника (+$4,0 млрд). Ключовим чинником скорочення профіциту поточного рахунку стало збільшення на $4,3 млрд у січні-травні 2021 р. у порівнянні з відповідним періодом минулого року обсягів виплат доходів від інвестицій, у тому числі реінвестованих, на користь закордонних інвесторів. Дефіцит торгівлі товарами зріс на 20% (або на $309 млн) порівняно з минулорічним періодом на тлі зростання доходів населення та відновлення споживчого попиту.

Відновлення попиту на закордонні подорожі у квітні-травні обумовило збільшення імпорту послуг у середньому на $150 млн/місяць. Обсяг надходжень з оплати праці зріс за 5 місяців 2021 року на 6% порівняно з січнем-травнем 2020 року (з $5,2 до $5,5 млрд).

Коштом реінвестування доходів прямого інвестора обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку України у січні-травні зріс на $2,1 млрд, портфельних інвестицій — на $1,2 млрд шляхом збільшення вкладень нерезидентів в ОВДП. Інвестиції в акціонерний капітал (крім реінвестування доходів) знизилися до $340 млн у порівнянні з $427 млн за січень-травень 2020 року. Чисті погашення за кредитами прямого інвестора становили $466 млн, тоді як за п’ять місяців минулого року чисті залучення становили $27 млн.

На міжбанківському валютному ринку чиста пропозиція іноземної валюти клієнтами банків на початку минулого тижня змінилася на чистий попит наприкінці тижня. Зважаючи на спроможність банків збалансувати попит та пропозицію іноземної валюти коштом операцій з позиції, Національний банк переважно утримувався від проведення операцій на МВРУ. Сальдо валютних інтервенцій НБУ з початку року становить +$803,5 млн, а обсяг міжнародних резервів — $28,3 млрд, що відповідає 88% необхідного рівня за композитним критерієм МВФ.

У сегменті операцій фізичних осіб з іноземною валютою продовжує спостерігатися стійке переважання пропозиції іноземної валюти над попитом. Чиста купівля банками іноземної валюти у фізичних осіб у червні становила $329 млн (в еквіваленті), а за 6 місяців 2021 року – $1,25 млрд. Відповідні дані підтверджують розрахунки Держстату щодо скорочення фінансових активів (заощаджень) населення у 1 кварталі 2021 року, що є результатом більш швидких темпів зростання витрат населення у порівнянні з зростанням їх доходів (+15,2% та +11,2% відповідно у 1 кварталі 2021 року).

Фінансовий сектор:

Обсяг працюючих гривневих кредитів банків у травні зріс на 20,3 млрд грн, головним чином шляхом збільшення працюючого корпоративного кредитного портфеля банків в національній валюті (+13,4 млрд грн). Зростання працюючого кредитного портфеля прискорило зменшення частки непрацюючих кредитів банків — до 37,9% за результатами травня (у квітні — 39,6%). Водночас найвищий рівень проблемної заборгованості продовжує обліковуватися на балансах державних банків — 54,9% (без Приватбанку — 40,6%) та потребує подальшої активної роботи державного банківського сектору з її урегулювання.

Ліквідність банківського сектору (коррахунки банків та депозитні сертифікати НБУ) продовжує залишатися високою — понад 215 млрд грн, майже не змінившись у порівнянні з попереднім тижнем. Різноспрямований вплив на ліквідність банківської системи упродовж минулого тижня здійснювали мобілізація коштів на рахунок Уряду та скорочення готівкової гривні у позабанківському обігу.

Обсяг наданих банками кредитів за державною програмою “Доступні кредити 5-7-9%” сягнув 51,4 млрд грн (+1,4 млрд грн за тиждень). Найбільш активно зростають кредити на поповнення оборотних коштів підприємств із компенсацією відсотків шляхом державної програми (за тиждень +950 млн грн, за весь період — 25,3 млрд грн) та кредити, надані на рефінансування існуючої заборгованості (+319 млн грн за тиждень, за весь період – 19,7 млрд грн). Обсяг наданих банками інвестиційних кредитів в рамках програми за минулий тиждень зріс на 127 млн грн, збільшивши загальний обсяг таких кредитів до 6,4 млрд грн. Портфель банківських кредитів за державною програмою “Доступна іпотека 7%” збільшився за тиждень на 6%, сягнувши майже 450 млн грн. Переважний обсяг кредитів було спрямовано на фінансування купівлі житла на вторинному ринку (78%).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram