Соцмережі
23 Травня 2019
588

Богдан Данилишин: Співпраця з МВФ триває

У 2019 році Україна очікує два транші на загальну суму $2,5 млрд 

Останнім часом надходять численні запити журналістів щодо роботи Місії МВФ в Україні. В цьому зв’язку, в межах своєї компетенції, можу повідомити наступне.

21 травня місія МВФ вже прибула в Україну. Вже відбулися перші зустрічі в Кабінеті Міністрів України та Національному банку України. Наступного тижня буде продовжено консультації на самому високому рівні.

Теперішня робота Місії проходить в час переформатування політичної влади в країні і звичайно, вони, на мій погляд, уважно вивчають як ситуацію в цілому, так і кадрові призначення, які відбуваються в ці дні. Основні вимоги, які стосуються Національного банку в рамках нової програми з МВФ, – це, зокрема, продовження послідовної монетарної політики з метою зниження інфляції, збереження незалежності в прийнятті рішень, продовження політики гнучкого валютного курсу. За усіма зазначеними параметрами Нацбанк виконує свої зобов’язання перед МВФ.

Наскільки мені відомо, представники МВФ працюють згідно попередньо узгодженої Програми.

НБУ не раз підкреслював, що успішна реалізація Україною взятих на себе зобов’язань за програмою Stand-By є по-перше важливою передумовою збереження макрофінансової стабільності, у тому числі зниження інфляції, оздоровлення всієї фінансової, а не лише банківської системи, і як наслідок економічного зростання. По-друге, це позитивний сигнал для учасників ринку щодо подальшого поступу у здійсненні реформ в Україні. По-третє, це – «зелене світло» для залучення коштів від інших інвесторів.

Моя позиція з цього питання є послідовною: ми маємо продовжуватиі розвивати конструктивну співпрацю з МВФ та світовими фінансовими організаціями – наполегливо відстоювати національні інтереси України, не демонструвати свою меншовартість та підвищувати значення нашої держави в світових економічних процесах.

Продовження співпраці з Фондом відкриває Україні доступ до пов’язаного фінансування від ЄС та Світового банку.
В 2019 році ми очікуємо на два транші від МВФ на загальну суму 2,5 млрд дол США, проте час їх надходжень залежить від результатів моніторингу та оцінки виконання прийнятих зобов’язань.
Затверджена 14-місячна програма співпраці України та МВФ фокусується на продовженні тих реформ, реалізація яких забезпечувала макроекономічну та фінансову стабільність в країні впродовж останніх років. В тому числі, на режимі таргетування інфляції і гнучкому курсоутворення гривні, які стали дієвим інструментом зниження інфляції в Україні з понад 60% у квітні 2015 року до поточних 10% і 5% в середньостроковій перспективі.
20 грудня 2018 року Україна отримала перший транш на суму 1 млрд спеціальних прав запозичень (близько 1,4 млрд дол. США) за новою програмою SBA.

Щодо оцінки решти зобов’язань України за програмою Stand-By – це питання варто адресувати безпосередньо МВФ та органам державної влади, які відповідальні за їх виконання.

В цьому році ми очікуємо на два транші від МВФ на загальну суму 2,5 млрд дол США, які за умови виконання Україною взятих на себе зобов’язань мають надійти в травні-червні та листопаді.
Враховуючи, що поточна програма з МВФ завершиться на початку 2020 року, вже зараз важливо ініціювати нову програму з МВФ.

Однак, яка позиція нового керівництва країни з цього питання – буде ясно найближчим часом
Відзначу, що у грудні 2018 року Міжнародний валютний фонд затвердив нову програму співпраці з Україною на умовах Stand-By Arrangement обсягом в 3,9 млрд дол. США (2,8 млрд спеціальних прав запозичень) на підтримку економічної політики у 2019 році.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram