Соцмережі
26 Квітня 2022
433

Богдан Данилишин: Санкції — день 61

Санкційні Хроніки . День 61.

Підсумки дня 23-25 квітня.

1. Уряд РФ дав розпорядження Мінфіну і Росмайну під час підготовки директив до участі у наглядовій раді ВТБ не передбачати виплату дивідендів за 2021 рік на прості і привілейовані акції обох типів. Відповідне розпорядження підписав прем’єр-міністр РФ Михайло Мішустін 23 квітня.

Рішення не виплачувати дивіденди прийнято “з метою забезпечення сталого кредитування корпоративних клієнтів та фінансових організацій РФ”. До потрапляння в списки санкцій західних країн банк планував направити на дивіденди 50% від чистого прибутку за 2021 рік, який склав 327,4 млрд рублів.

Пропозиції щодо дивідендів держбанків, які готувалися раніше, оголосив голова Мінфіну Антон Силуанов. “Ми як Мінфін пропонуватимемо відмовитися від виплат дивідендів банками за 2021 рік, незважаючи на те, що минулий рік був найбільш, напевно, успішним за останній час”, — сказав міністр.

Рекомендації банкам сформулював і ЦБ: регулятор рекомендував банкам та некредитним фінансовим організаціям відмовитися у 2022 році від виплати дивідендів з урахуванням складної економічної ситуації. Для ВТБ 2022 швидше за все буде збитковим.

2. Шведська SKF припиняє операційну діяльність у РФ. “Керівництво шведської групи компаній SKF повідомило про підготовку планів щодо контрольованого припинення операційної діяльності в Росії”, — йдеться у поширеному повідомленні. SKF – один з найбільших виробників підшипників у світі. Компанія працює в 130 країнах, представлена в Росії з 1991 р. У 2010 р. відкрила виробництво Твері, яке випускає підшипники для залізничного транспорту.

“Група SKF абсолютно довіряє російській команді, яка продемонструвала блискучі результати у розвитку бізнесу. В даний час російська управлінська команда спільно з колегами зі Швеції розробляє план реорганізації бізнесу з метою продовження операційної та виробничої діяльності ТОВ “СКФ” — російського підрозділу групи компаній SKF. Після завершення перехідного періоду російська команда продовжить ділову активність поза орбітою групи компаній SKF. Хотів би особливо відзначити, що ми не плануємо зупиняти виробництво продукції на заводі у Твері”, — заявив генеральний директор компанії Олексій Шулепов, слова якого також наводяться в повідомленні.

3. Федеральне агентство морського та річкового транспорту (Росморрічфлот) зупиняє публікацію статистики вантажообігу морських портів РФ. Дані про вантажообіг портів Росморрічфлот традиційно розкривав у середині другого тижня місяця, наступного за звітним. У квітні у звичайний термін статистика не вийшла.

“Тимчасове призупинення публікації статистики вантажообігу морських портів РФ на сайті Росморрічфлоту має на меті скорочення додаткових потенційних ризиків, які в актуальних умовах несе для галузевого співтовариства оприлюднення подібної інформації”, — відповіли в агентстві на запит “Інтерфаксу” про причини затримки в публікації даних за березень. У Росморрічфлоті додали, що до органів статистичного обліку всі необхідні дані надаються своєчасно.

“Федеральне агентство морського та річкового транспорту докладатиме всіх зусиль для якнайшвидшого відновлення повноформатного інформування ЗМІ про діяльність та розвиток галузі, у тому числі, за допомогою регулярної публікації відповідної достовірної статистики”, — запевнили в Росморрічфлоті.

4. Держдума хоче розширити кредитні пільги. Держдума планує уточнити параметри надання кредитних канікул громадянам, зокрема, планка зниження доходів, при яких можна претендувати на отримання канікул, може скласти 20% замість 30%, що діє зараз, заявив у ході прес-конференції в п’ятницю голова комітету з фінринків Анатолій Аксаков.

“Головний критерій — зниження доходів на 30%, можливо, ми його знизимо до 20%, і таким чином більша частина населення ті, хто втратив доходи, зможе претендувати на ці канікули”, — сказав він. “Я сказав би, що активність не така велика, як була в період пандемії, але тим не менш багато громадян звертаються, оскільки низка підприємств відправили у вимушені відпустки, це пов’язано з імпортними комплектуючими і це знизило доходи населення”, — додав він, говорячи про фіксований попит на надання кредитних канікул з боку громадян.

Відповідно до чинного законодавства, громадянин може претендувати на відстрочку зі сплати кредиту строком на 6 місяців, якщо його офіційний оподатковуваний дохід за місяць до обігу знизився більш ніж на 30% порівняно із середньомісячним доходом за 2021 рік. Зниження доходу необхідно підтвердити офіційними документами. Кредит має бути отриманий до 1 березня 2022 року. Початкова сума кредиту має перевищувати по іпотеці — 6 млн рублів; з автокредитів — 700 тис. рублів; за споживчими кредитами — 300 тис. рублів; за кредитними картками — 100 тис. рублів.

5. У Росії на 19 квітня було зареєстровано 678,2 тисяч безробітних (на 1 березня їх було 682,8 тис.), але зростає кількість працівників, які перебувають у режимі простою або неповної зайнятості, повідомила віце-прем’єр Тетяна Голікова на засіданні міжвідомчої робочої групи щодо відновлення ринку праці. Також вона повідомила збільшення кількості організацій, які заявили про зміну режиму зайнятості працівників.

“Пильна увага всіх структур спрямована на реалізацію прийнятого урядом та регіонами плану заходів щодо підтримки економіки для максимального збереження робочих місць та недопущення зростання безробіття”, — заявила віце-прем’єр.

За її словами, продовжується зростання кількості вакансій на порталі “Робота в Росії” — доступно більш ніж 1,965 млн пропозицій роботи. Загальний приріст з початку весни становив 20%. Крім того, в рамках нацпроекту “Демографія” реалізується програма безкоштовного перенавчання громадян, здобувачам доступно понад 24 тисячі навчальних програм на порталі “Робота в Росії”. Вже отримано 51350 заявок на підвищення кваліфікації.

За даними Мінпраці, у середині квітня в Росії у простої перебували 98 тисяч працівників, що у 2,5 рази більше, ніж на 1 березня цього року.

6. Мінпромторг РФ підготував перелік товарів, щодо яких буде дозволено так званий паралельний імпорт (дозволяє ввозити в країну без дозволу правовласника товар, продаж якого розпочався в інших країнах світу).

Істотне місце у списку займають автомобільні марки та матеріали, а також супутні товари, з ними пов’язані: Tesla, Land Rover, Jeep, Jaguar, Chrysler, Bently, Cadillac, Chevrolet, Dodge, Hummer, Rover, GMC, Freightliner, Peterbilt, Mack, випливає з копії наказу Мінпромторгу.

До переліку входять двигуни та частини для них Volvo, Hyundai, Nissan, Volkswagen та ін, зазначені шини Michelin, Goodyear, Continental, Bridgestone. Паралельний імпорт, як випливає з документа, передбачається дозволити щодо смартфонів і техніки під марками Apple, Asus, HP, Panasonic, Samsung, Nokia, Sony, Intel та ін., побутової техніки Electrolux, Miele, Siemens, Dyson та ін. приставок X-Box, Play Station, Nintendo.

Також до переліку увійшло обладнання для різних галузей (видобуток корисних копалин, електроенергетика, залізничний та судноплавний транспорт, сільське господарство, лісопереробка та інші). У міністерстві справжність документа не підтвердили, зазначивши, що поки що він знаходиться на реєстрації в Мін’юсті.

Раніше “Известия” повідомляли, що Мінпромторг підготував наказ про паралельний імпорт, включивши до документа 50 груп товарів та близько 200 брендів. За даними видання, міністерство дозволило ввезення без дозволу правовласника телефонів, годинників та навушників Apple, гаджетів та електроніки Samsung, Nokia, Sony, Siemens, HP, принтерів, сканерів Huawei та Lenovo. У категорії автомобілів газета вказала Land Rover, Jeep, Jaguar, Chrysler, Bentley, Cadillac, Tesla, Volvo, Skoda, Toyota, Nissan та інші, що комплектують до них – металеві конструкції та вироби від Mahle, Cummins, автомобільні двигуни Cummins, Deutz, Kubota, Hyundai, Nissan, Volkswagen, Toyota, Volvo та Scania. Справжність наказу, з яким ознайомилися “Известия”, Мінпромторг підтверджував.

7. Аеропорт “Внуково” у зв’язку з “непростою ситуацією” в авіагалузі працює над оптимізацією витрат і ввів режим простою для працівників. “Аеропорт “Внуково” змушений скорочувати витрати (…) У частині персоналу закрито прийом на роботу, запроваджено режим простою, через знижене завантаження співробітникам запропоновано режим неповного робочого часу”, – сказав представник “Внуково”. На час простою працівник отримуватиме дві третини окладу, за ним зберігається робоче місце та право на медичну допомогу по ДМС.

Станом на 19 квітня “рішення про скорочення персоналу аеропорту “Внуково” не ухвалювалося”, додали в прес-службі. Аеропорт працює штатно. Наприкінці березня “Шереметьєво” та його дочірні компанії на тлі падіння авіаперевезень відправили до простого 20% співробітників. У “Домодєдово” тоді заявляли, що менеджмент обговорює переведення персоналу до неповної зайнятості та змінних графіків роботи, заснованих на фактичному обсязі перевезень.

А вже 21 квітня менеджмент аеропорту “Внуково” вирішив скоротити 149 співробітників — це менше ніж 5% від загальної чисельності персоналу, повідомив представник аеропорту.

“На початку березня міжнародний аеропорт “Внуково”, а також інші аеропорти Росії – члени Міжнародної асоціації аеропортів — звернулися до Міністерства транспорту Росії з проханнями щодо заходів підтримки авіаційної галузі, спрямованих, у тому числі, на збереження персоналу, у вигляді субсидій та/або пільгових кредитів В даний час урядом Росії прийнято рішення про виділення субсидій у 2022 році на часткове відшкодування операційних витрат у період запровадження режиму тимчасового обмеження польотів російським аеропортам, розташованим на півдні та в центральній частині Росії. — зазначили у прес-службі.

Наприкінці березня “Шереметьєво” та його дочірні компанії на тлі падіння авіаперевезень відправили до простого 20% співробітників.

8. Пасажиропотік групи “Аерофлот” у березні 2022 року знизився на 20% до березня 2021 року, до 2,2 млн осіб, повідомила прес-служба компанії. На внутрішніх лініях перевезення впали на 16%, до 2 млн. осіб, на міжнародних — на 50%, до 189 тис.

Пасажирообіг групи скоротився на 9%, до 5,8 млрд пасажиро-кілометрів. Відсоток зайнятості крісел знизився на 3,3 відсоткового пункту, до 79,5%. Дані про кількість літаків у групі на кінець березня прес-служба цього разу не навела.

Пасажиропотік групи “Аерофлот” у березні 2022 року знизиться рік до року в діапазоні 14-29%, прогнозували раніше опитані аналітики інвестбанків.

Після початку війни РФ проти України авіавлада Євросоюзу, Великобританії, Канади та США закрила своє небо для російських перевізників. Крім того, з міркувань безпеки з 24 лютого призупинено роботу аеропортів Анапи, Білгорода, Брянська, Воронежа, Геленджика, Краснодара, Курська, Липецька, Ростова-на-Дону, Сімферополя та Елісти. Євросоюз запровадив санкції, які заборонили постачання до Росії цивільних літаків та запчастин.

“Аерофлот” — найбільша авіаційна група РФ, що об’єднує однойменну флагманську авіакомпанію, “Перемогу” та “Росію”. Держава контролює 57,3% акцій в “Аерофлоті”, 1,96% складають квазіказначейські акції, 0,0002% — у менеджменту компанії, 40,7% перебувають у вільному обігу на Московській біржі.

9. РФ в даний час втрачає до $70 на тонні зерна, що відправляється за кордон, через ризики при його поставках, що сформувалися останнім часом. Про це повідомив президент Російської зернової спілки Аркадій Злочевський на прес-конференції у понеділок у Москві.

“Багато проблем зараз пов’язано з логістикою. Фрахт сильно подорожчав, дуже сильно подорожчала страховка цього перевезення. Всі ці фактори призвели до концентрації ризиків при закупівлі нашого ресурсу, — сказав він. — Це вплинуло на ціноутворення. У нас безпрецедентний за всі часи наших поставок дисконт по відношенню до європейських та американських цін на зерно”.

За його словами, коли РФ лише завойовувала світовий ринок пшениці, дисконт був від $10 до $20 за тонну. “Тоді це було нормою, ми довгий час позбавлялися цього дисконту, — сказав він. — Зараз він доходить до $70 за тонну. Це астрономічна цифра. І це ті гроші, які РФ втрачає через концентрацію ризиків”. Незважаючи на те, що потреби в російському зерні є, покупці запитують його не дуже охоче, орієнтуються на нього в останню чергу, спочатку дивляться, що є у конкурентів, додав він.

При цьому Злочевський не виключив і політичної складової при закупівлі російського зерна. “Є якісь політичні рішення, тому що в останніх закупках з боку Єгипту, а зерно закуповує держкомпанія GASC, нашого зерна там немає, незважаючи на те, що воно значно дешевше, конкурентоспроможніше через низькі ціни”, — сказав він. тим самим приватні єгипетські підприємства ці закупівлі ведуть, й у їх адресу зерно поставляється. “Така ж історія з іншими сусідніми до Єгипту країнами, які купували у нас зерно”, — заявив він.

10. Нерезиденти в березні 2022 року знизили вкладення в ОФЗ на 12 млрд рублів, або на 0,4%, до 2,770 трлн рублів з 2,782 трлн рублів, випливає з даних на сайті ЦБ РФ. Обсяг інвестицій нерезидентів в ОФЗ на 1 квітня 2022 став мінімальним з 1 жовтня 2019 року, коли вони становили 2,617 трлн рублів.

Зниження інвестицій резидентів у лютому зафіксовано шостий місяць поспіль, починаючи з 1 жовтня 2021 року. За ці півроку зниження становило 613 млрд рублів, або 18,1%, після зростання у травні-вересні на 502 млрд рублів, або на 17,4%.

Обсяг ринку ОФЗ у березні став більшим на 6 млрд рублів, або на 0,04%, збільшившись до 15,615 трлн рублів з 15,609 трлн рублів. Частка нерезидентів в ОФЗ станом на 1 квітня 2022 року зменшилася до 17,7% з 17,8% на 1 березня. Це стало мінімумом з 1 грудня 2012 року (тоді їхня частка становила 17,4% при обсязі інвестицій 557 млрд рублів). Абсолютний максимум пайового показника було зафіксовано 1 березня 2020 року — 34,9%.

11. Криза торкнулася навіть золота. “Полюс” ухвалив рішення не публікувати виробничі результати та фінансову звітність за I квартал 2022 року, повідомив золотодобувач.

Компанія переходить від квартального до піврічного розкриття виробничих результатів та консолідованої фінансової звітності, починаючи з першого півріччя 2022 року, додав “Полюс”.

“Полюс” — найбільша російська золотодобувна компанія. Розробляє рудні та розсипні родовища в Красноярському краї, Іркутській та Магаданській областях, а також у Якутії. Основними акціонерами є Саїд Керімов (близько 46%) та “Група Акрополь” Ахмета Паланкоєва (майже 30%).

12. Компанія SOCAR (Держнафтокомпанія Азербайджану, ДНКАР) спростувала інформацію деяких російських ЗМІ про те, що Азербайджан нібито проводитиме взаєморозрахунки з Росією за газ, що імпортується в рублях.

“У ЗМІ у понеділок була поширена інформація, що Азербайджанська Республіка оплачуватиме в рублях вартість газу, що імпортується з Росії. Ця інформація не відображає дійсності”, — заявили в SOCAR.

В даний час постачання російського газу до Азербайджану здійснюються в рамках договору про сезонний обмін природним газом, підписаного в липні 2021 року між держкомпанією “Азерконтракт” та групою “Газпром”. Термін дії угоди — до 2023 року. Договір передбачає постачання газу з Азербайджану до Росії в літній сезон та аналогічних обсягів газу з Росії до Азербайджану в зимовий сезон. Обсяги постачань залежатимуть від рівня видобутку та споживання газу в Азербайджані у літні місяці.

Міністр енергетики Азербайджану Пярвіз Шахбазов раніше заявляв, що контракт передбачає постачання на рівні 0,5 млн. кубометрів газу на добу. Держкомпанія “Азерконтракт” у 2021 році забезпечила постачання до Росії 326,5 млн кубометрів газу до Росії в рамках контракту щодо сезонного обміну газом.

13. Польща готова до відмови від російського газу, наслідки такого рішення не стануть обтяжливими, оскільки Варшава запаслася необхідним обсягом палива, заявив лава газотранспортного оператора республіки Gaz-System Томаш Стемпень.

“Сьогодні, у квітні 2022 року, газова система Польщі готова до такої події, як перекриття всіх східних входів до Польщі без необхідності запуску якогось кризового управління без необхідності обмеження постачання споживачам”, — заявив Стемпень.

Глава Gaz-System сказав, що польські підземні газові сховища заповнені майже на 80%, а також не відкинули можливості використовувати альтернативні джерела енергії.

“У нас історичний рівень заповнення сховищ. Щодня ми закачуємо в них велику кількість газу. Рівень запасів вже близький до 80%”, — заявив Стемпень, додавши, що обсяг польських газосховищ складає 3,81 мільярда кубометрів при добовому споживанні 50 мільйонів кубометрів. добу за теплої погоди.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив про намір Варшави відмовитись від російського газу до кінця поточного року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram