Новини
3 Липня 2020
1 070

Boeing остаточно відмовиться від свого найбільшого літака

Гігантські лайнери не змогли домогтися комерційного успіху

Керівництво Boeing вирішило остаточно припинити виробництво джамбо-джетів Boeing 747, хоча поки не повідомило про рішення навіть співробітникам, повідомляє Bloomberg.

Агенція зазначає, що прийняте рішення свідчить у новому формулюванні в фінансових відомостях. З документів зникла згадка про те, що компанія продовжить “оцінювати життєздатність” програми 747. Таке стандартне формулювання Boeing колись використовував.

Раніше Boeing вже відмовився від виробництва пасажирських Boeing 747, але продовжував постачання вантажних моделей. За даними Bloomberg, зараз компанія має 15 замовлень на вантажні Boeing 747. Останній літак цієї моделі буде випущений приблизно через два роки.

“При темпах виробництва в половину літака у місяць у програми 747-8 попереду понад два роки, які необхідні для задоволення наших нинішніх зобов’язань перед покупцями”, — повідомили у компанії.

Те, що відбувається говорить про завершення ери двоповерхових “левіафанів” з чотирма двигунами, зазначає видання. Компанія кілька років готувалася згорнути програму Boeing 747. З 2016 р. Boeing втратила в розрахунку на один Boeing 747 близько $40 млн.

“Кінець кінцем, рішення по Boeing 747 звелося до питання розподілу ресурсів. Якщо ви робите половину літака в місяць, це, ймовірно, не найприбутковіша ваша програма”, — розповів агенції керівник напрямку оцінок в консалтинговій компанії Cirium, що займається авіацією, Джордж Димитров.

Головний конкурент Boeing, європейська Airbus, також має намір припинити виробництво найбільш містких у світі пасажирських літаків Airbus A380. Всупереч тому, що гігантські джамбо-джети цікавили мандрівників, комерційного успіху жоден з них не завоював. Більшість авіакомпаній вважали за краще дводвигунні літаки меншої місткості.

Пандемія тільки посилила цю тенденцію. За даними Credit Suisse, в червні близько 91% всіх Boeing 747 і 97% Airbus A380, наявних в авіакомпаній, залишалися на землі.

Раніше Investory News писали, що Boeing оголосила про звільнення 6,8 тис. співробітників у зв’язку з негативним впливом пандемії на компанію й авіаційну галузь у цілому.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram