Новини
11 Січня 2023
376

Bloomberg: росія щодня втрачає $172 мільйони через обмеження цін на нафту

І це лише початок дії санкції введених проти держави-терориста

Обмеження Заходу щодо цін на російську нафту коштує москві $172 млн на день (або €160 млн), повідомляє Bloomberg із посиланням на фінський Центр досліджень енергії та чистого повітря (CREA).

У звіті зазначається, що втрачена вигода зросте до $280 млн на день, коли обмеження буде поширене і на нафтопродукти з 5 лютого.

Дослідження надає додаткові докази того, як обмеження, введені країнами G7, та повʼязані з ними санкції Європейського Союзу бʼють по москві.

Флагманська російська нафта вже продається нижче за світові ціни більш ніж удвічі.

“Заборона ЄС на нафту та обмеження цін на нафту нарешті набули чинності, і їх вплив виявився таким значним, як і очікувалося”, — сказав провідний аналітик CREA Лаурі Мюллівірта.

Дослідницька організація заявила, що Євросоюз має делалі більше закрутити гайки у відносинах із москвою. Згідно з даними CREA, подальше зниження верхньої межі до $25-35 за барель з чинних $60, буде вищим за витрати на видобуток і транспортування в росії, але скоротить доходи країни від експорту нафти як мінімум ще на €100 млн на день.

“Вкрай важливо знизити цінову стелю до рівня, який позбавляє кремль можливості отримувати оподатковуваний нафтовий прибуток, а також обмежити імпорт нафти й газу, що залишився, з росії”, — сказав Мюллівірта.

Хоча знижка може зростати, завжди існує ймовірність того, що росія може довільно скоротити постачання, чим загрожує кремль, що призведе до зростання цін на нафту.

Згідно з даними організації, росія відвантажила сиру нафту на суму €3,1 млрд на суднах, на які поширюється цінова стеля. Інші заходи, вжиті поряд зі зниженням цінової межі, такі як посилення штрафів за недотримання вимог і додаткові санкції щодо продажу танкерів, можуть скоротити доходи від викопного палива ще на €200 млн на день, йдеться в повідомленні.

Міністр фінансів США Джанет Єллен заявила, що обмеження цін на російську нафту, запроваджене західними країнами в грудні, досягло своїх цілей щодо утримання російської нафти на ринку при обмеженні доходів росії.

“Хоча межа цін на сиру нафту діє всього близько місяця, ми вже спостерігаємо ранній прогрес у досягненні обох цих цілей, і високопоставлені російські чиновники визнали, що межа цін скорочує доходи росії від енергоносіїв”, — сказала Єллен перед зустріччю з канадською колегою Христею Фріланд.

Нагадаємо, Іран може стати співучасником військових злочинів росії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram