Новини
2 Листопада 2022
433

Bloomberg: путін може перетворити нафту на зброю

Ціни на нафту знизилися з 14-річного максимуму в березні

Ринок нафти може зіткнутися з серйозними перебоями в постачанні через посилення санкції щодо рф, повідомляє Bloomberg.

“володимир путін використовував газ як зброю. Чи буде він використовувати нафту як зброю? В його інтересах може бути обмеження поставок та зростання цін. Докладати багато зусиль, щоб викликати паніку на ринку, не потрібно”, — зазначив віцеголова S&P Global Деніел Єргін.

Він нагадав, що після повномасштабного вторгнення росії в Україну на нафтовому ринку діють жорсткі обмеження для російської нафти. Своэю чергою президент рф скоротив поставки газу в Європу.

Крім того, путін розкритикував план ЄС щодо заборони морського імпорту російської нафти з 5 грудня і нафтопродуктів з лютого. Його уряд заявив, що не буде продавати нафту жодній країні, яка підтримає пропозицію Великої сімки про обмеження цін на російську нафту.

Ціни на нафту знизилися з 14-річного максимуму в березні, оскільки зростання інфляції та посилення грошово-кредитної політики Центральним банком уповільнюють світову економіку. Однак, ф’ючерси на нафту марки Brent в цьому році зросли більш ніж на 20% і торгуються на рівні близько $94 за барель.

“У нас не було боротьби за нафту з 1970-х років. Країни знаходяться на краю прірви”, — підсумував Єргін.

Нагадаємо, росія назавжди втратила статус провідної енергетичної держави.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram